Interpellation 2021/22:217 Brottsförebyggande rådets rapport om ungdomsrån

av Tobias Andersson (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Brottsförebyggande rådets (Brå) nya rapport (rapport 2021:19) studerar ungdomsrån som fenomen, och statistiken är deprimerande. Antalet ungdomsrån har dubblerats under Morgan Johanssons tid vid makten, och rapporten visar tydligt att gärningsmännen är invandrare och offren unga svenskar.

Hela 66 procent av de misstänkta förövarna har utländsk bakgrund medan 77 procent av offren har svensk bakgrund – lägg därtill att Brå räknar svensk bakgrund som en person med minst en svenskfödd förälder.

Givet detta kan man inte bortse från att svenskfientlighet sannolikt är ett av motiven vid vissa av rånen. Detta förstärks av att en skrämmande hög andel av rånen har förnedringsinslag, något som onekligen inte kan förklaras av att förövaren har det dåligt ställt och endast rånar av ekonomiska skäl.

Om man rånar någon på en jacka för att man fryser och inte har råd att köpa en egen kan socioekonomiska faktorer vara en faktor till brottet, men om man därefter även filmar och sprider rånet är det även annat som ligger bakom. Att vissa förövare går längre än nödvändigt för att tillskansa sig ägodelar och efter överlåtandet även fortsätter övergreppet, och inte sällan filmar och delar till vänner, talar för att det finns en önskan hos förövarna att etablera dominans och sprida skräck.

Politiken måste agera kraftfullt mot de skenande ungdomsrånen, och vi kräver bland annat sänkt straffmyndighetsålder, kraftigt begränsad ungdomsrabatt för omyndiga och riktiga ungdomsfängelser. Därutöver behöver vi unisont erkänna och agera mot den uppenbara svenskfientligheten.

Mot bakgrund av detta önskar jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson följande:

 

  1. Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att stävja utvecklingen rörande ungdomsrån?
  2. Avser ministern och regeringen att vidta några särskilda åtgärder för att vidare utreda eller agera mot svenskfientlighet?