Interpellation 2021/22:197 Kommuners vetorätt gällande vindkraftverk

av Ulrik Bergman (M)

till Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)

 

Energiomställningen av det svenska samhället till ett mer hållbart sådant kräver stora mängder elenergi. Inom tio år krävs en nära nog fördubbling av den svenska kraftförsörjningen för att ställa om industri och transporter till ett mer hållbart system. Vi står inför en omställning av historiska mått. Den klimatsmarta och planerbara kärnkraften har den rödgröna regeringen motarbetat, senast manifesterat genom att låta Ringhals stänga två reaktorer.

En storskalig utbyggnad av vindkraft pågår i landet. Den har fördelar när det blåser men stora nackdelar då kylan är sträng och vinden svag. Problemen är dessutom att vindkraftverk bullrar och stör omkringboende, dödar fåglar och insekter och förstör för dem som livnär sig på turism och besöksnäring. Stora naturvärden står på spel. De som bygger anläggningarna är oftast inte företag och individer från den berörda orten. Inkomster från denna verksamhet går således utanför kommunen. Få jobb genereras för den berörda kommunen. Den tidigare klimat- och miljöministern Per Bolund aviserade att kommunernas vetorätt inför etablering av vindkraftverk skulle komma att tas bort.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga klimat- och miljöminister Annika Strandhäll:

 

​Avser ministern att fullfölja sin företrädares tankar om att avskaffa det kommunala vetot mot etablering av vindkraftverk?