Interpellation 2021/22:185 Brister i vinterväghållningen

av Thomas Morell (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Vintern har inte mer än börjat och vi har redan sett flera allvarliga olyckor som sannolikt har orsakats av bristfälligt underhåll av vintervägarna. På den skriftliga fråga, 2021/22:416 om bristfälligt underhåll i vinterväglag, som jag ställt till ministern fick jag ett standardsvar som inte på något sätt förklarar varför vi har den situation vi har på landets vägar. Våra stora vägar uppvisar gång på gång en vägbana som kan beskrivas som skridskois.

För egen del blir jag kontaktad av åkeriägare och förare som larmar om glashala vägar där det till och med är svårt att gå. På Facebook finns en grupp där förare lägger upp filmer om tillståndet på vägarna där vägbanorna är så hala att det går att åka på skorna.

Att vinterväghållningen har blivit avsevärt sämre de senaste åren, det kan landets yrkesförare vittna om. Glashala vägbanor på de stora Europavägarna är mer regel än undantag. Halkbekämpningen är sent ute och insatserna är alldeles för små. I stället skapas en yta på vägen som inte har tillräcklig friktion.

Att Europavägar och riksvägar har ett så bristfälligt underhåll i vinterväglag som vi sett exempel på i november och december i år är inte acceptabelt.

Med hänvisning till detta vill jag ställa följande fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern att vidta åtgärder för att säkerställa en rimlig standard på vinterväghållningen gällande de större vägarna, och i så fall, vilka åtgärder?