Interpellation 2021/22:176 Hedersförtrycket i förskolor

av Noria Manouchi (M)

till Statsrådet Lina Axelsson Kihlblom (S)

 

En rapport från Malmös förskoleförvaltning har, med all rätta, väckt starka känslor från många håll. Rapporten visar hur hedersproblematiken har tagit fäste på stadens förskolor. Flickor får inte vara barbenta på somrarna, bära kortärmade tröjor eller bära enbart blöja under vilostunden. Det stannar inte där. Flickor får inte heller vila i samma vilorum som pojkar, spela fotboll på rasterna eller hålla pojkar i handen. Pojkarna uppmanas samtidigt att kontrollera sina systrar, och föräldrar ifrågasätter kvinnlig förskolepersonal som inte bär slöja.

Hedersproblematiken i Malmö har länge varit känd. Rapporten som nyligen släpptes bekräftar det vi redan vet, nämligen att hedersförtrycket är utbrett och drabbar små barn. Men detta problem finns inte bara i Malmö. I kommuner runt om i Sverige påverkas små barn och särskilt unga flickor av hedersproblematik i sin vardag. Att detta tagit sig in på förskolor och drabbar barnen i den trygga fristad som skolan ska vara är helt oacceptabelt.

Personal inom förskolan vittnar om utmaningarna med att agera och hur barnens föräldrar många gånger står i vägen för sina barns möjligheter till ett fritt liv. Det är brådskande att åtgärder tas fram och att samhället agerar. Varje barns trygghet ska säkras, och det ska råda nolltolerans mot hedersförtryck i förskolan.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Lina Axelsson Kihlblom:

 

  1. Vad avser statsrådet att göra för att öka kunskaperna om hedersförtryck hos landets förskolepersonal?
  2. Avser statsrådet att genomföra ett nationellt frånvaroregister för att säkerställa att inget barn försvinner under skollov?
  3. Vad avser statsrådet att göra för att samarbetet mellan förskolor och socialtjänsten förstärks och utökas?
  4. Avser statsrådet att genomföra en nationell kartläggning av hedersförtryck i landets förskolor?