Interpellation 2021/22:170 En förstärkt konsumentvägledning

av Angelica Lundberg (SD)

till Statsrådet Max Elger (S)

 

Skuldsättningen ökar i samhället, och det behövs flera åtgärder för att motverka detta. Konsumentvägledningen utgör ett mycket viktigt stöd och kan innebära ett effektivt verktyg för att förebygga överskuldsättning.

Preventivt stöd och rådgivning till konsumenter gällande krångliga avtal, eller vägledning inför lånebeslut, minskar risken för överskuldsättning. Tre av fyra konsumenter får årligen problem med något de köpt, och överskuldsättning till följd av konsumtion ökar kraftigt.

För enklare ärenden och för den som kan tillgodogöra sig kunskap digitalt finns på nationell nivå upplysningstjänsten Hallå Konsument. Den tillhandahålls av Konsumentverket. Allt färre kommuner erbjuder konsumentvägledning till kommuninvånare, i många fall med hänvisning till den statliga tjänsten. Vägledningen är inte obligatorisk. I takt med att kommunernas ekonomi blir mer ansträngd så avskaffas konsumentvägledningen i allt fler kommuner.

Som ett komplement till den statliga tjänsten behövs även möjlighet till lokal konsumentvägledning, framför allt för de mest utsatta konsumenterna. Den lokala konsumentvägledningen kan ses som ett förfilter till budget- och skuldrådgivning och kan i många fall hjälpa människor innan de hamnar i ekonomiska svårigheter.

Riksdagen riktade i civilutskottets betänkande CU12 våren 2021 ett tillkännagivande till regeringen om att regeringen bör se över hur den kommunala konsumentvägledningen kan stärkas och utvecklas. Detta bör ske skyndsamt med tanke på problematiken med skuldsättningen och för att preventiva åtgärder är viktigt som åtgärd.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Max Elger:

 

  1. Hur avser statsrådet att agera för att möta riksdagens tillkännagivande om att stärka och utveckla den kommunala konsumentvägledningen?
  2. Avser statsrådet att verka för att alla Sveriges konsumenter ska ha att ha ett likvärdigt konsumentskydd, oavsett var i landet man bor, och i så fall hur?​