Interpellation 2021/22:161 Fastighetsskatten

av Niklas Wykman (M)

till Finansminister Mikael Damberg (S)

 

Fastighetsskatten var en mycket destruktiv skatt som avskaffades på goda grunder och som ej bör återinföras. Flera socialdemokratiska företrädare, bland andra Magdalena Andersson, har dock i en rapport som presenterades i våras propagerat för just det, vilket är mycket oroande.

Beräkningar från Riksdagens utredningstjänst visar ett en återinförd fastighetsskatt kan innebära 49 700 kronor i skatt om året för ett vanligt hus i Stockholms län. Skulle en återinförd fastighetsskatt även omfatta bostadsrätter skulle det innebära en skatt på omkring 28 900 kronor i skatt om året för en vanlig bostadsrätt i Stockholms län.

Detta är omfattande summor som skulle slå hårt mot inte minst barnfamiljer och pensionärer, som redan i dag ofta har mindre marginaler i plånboken. Risken är att skatten skulle driva människor från hus och hem.

Skattesystemet ska ge rätt drivkrafter. Att äga och ta hand om sitt eget boende bör uppmuntras, inte bestraffas. Förslaget om återinförd fastighetsskatt ger fel drivkrafter.

Mina frågor till finansminister Mikael Damberg lyder därför:

 

Avser ministern att höja skatten för människor som äger sin bostad?

Kommer ministern, genom åtgärder i skattepolitiken, att verka för att öka eller minska drivkraften till att äga och ta hand om sitt boende?