Interpellation 2021/22:156 Riktlinjer för vindkraftsutbyggnad

av Lars Beckman (M)

till Statsrådet Johan Danielsson (S)

 

Det pågår en kraftig utbyggnad i Sverige av vindkraften, vilket påverkar väldigt många människor som bor i de områden som berörs. Det rör sig om såväl den psykosociala livsmiljön som buller. Den som har valt att bo vackert kustnära har gjort det för att man vill leva i en livsmiljö som ger en vacker och naturnära utsikt. Den som har valt att bo långt från stadsnära områden vill göra det för att njuta av den livsmiljö och tystnad som man får på landsbygden. När det då byggs stora vindkraftsparker så får det en stor påverkan på alla som bor i närheten.

Boverket har inte något regeringsuppdrag att ta fram en policy eller riktlinjer för att vägleda kommuner och andra aktörer hur en vindkraftsutbyggnad ska kunna ske utan en negativ påverkan de boendes psykosociala livsmiljö, buller eller andra störande faktorer. Det berättade man i samband med en information till civilutskottet om Boverkets verksamhet. Det kan finnas brister i dag där det inte finns något uppdrag till någon myndighet för att ta fram en övergripande översiktsplanering för hela Sverige hur mark ska användas.

I ett skriftligt svar på en fråga från mig ansåg den tidigare bostadsministern att det inte behövdes något uppdrag till Boverket för att säkerställa en god livsmiljö för den som påverkas av vindkraftsutbyggnaden i Sverige. Det är ett svar som kan uppfattas som mycket provocerande av dem som berörs av utbyggnaden i sin närmiljö. I exempelvis Nacka råder det närmast en bred politisk enighet om att man inte ska bygga ut vindkraften i kommunen. Socialdemokraterna har även motsatt sig en utbyggnad eftersom man anser att det stör de närboendes livs- och närmiljö. Det framkom av ett inslag i Aktuellt i SVT den 1 december.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Johan Danielsson​:

 

  1. Avser statsrådet att ge Boverket ett uppdrag för att vägleda hur en vindkraftsutbyggnad ska kunna ske utan en negativ påverkan avseende buller, psykosocial livsmiljö eller andra faktorer som har en negativ påverkan på de närboende? 
  2. Om statsrådet även nu anser att det inte krävs ett uppdrag för att vägleda kommunerna hur en vindkraftsutbyggnad ska kunna ske utan negativa konsekvenser för de närboende, avser då statsrådet att förändra fler delar i Boverkets uppdrag som har liknande frågeställningar?
  3. Avser statsrådet och regeringen att vidta åtgärder för att förbättra den lokala demokratin så att kommunernas inflytande och påverkan i fråga om vindkraftsutbyggnaden i Sverige stärks?