av Niklas Wykman (M)
till Finansminister Mikael Damberg (S)
Krisens slag mot Sverige belyser våra brister. Historien lär oss dock att länder som genomgår kriser men som samtidigt ställer om ekonomin genom innovationer och strukturförändringar har fått stora ekonomiska fördelar. Möjligheten ligger framför oss att sjösätta reformer som vi vet att Sverige behöver för högre tillväxt och full sysselsättning.
Redan före krisen hade Sverige en tillväxt som var en av EU:s lägsta. Nu mer än någonsin hade landet behövt politiskt ledarskap och handlingskraft. Sverige behöver bättre villkor för företagande och entreprenörskap – mer tillväxt och investeringar. Det finns goda förutsättningar för att på allvar ändra det dödläge svensk ekonomi hamnat i under de senaste åren, när tillväxten per capita blivit lägst i hela EU. Men det kräver reformer och politisk vilja.
Enligt Konjunkturinstitutet innebär en lägre effektiv bolagsskatt både ökade utländska etableringar i Sverige och inhemska investeringar. Utöver detta är sänkt skatt på arbete samt bidragsreformer och en mer balanserad a-kassa viktiga åtgärder som bidrar till fler jobb och starkare ekonomisk återhämtning.
Magdalena Andersson hävdade i en intervju i Expressen att skattelättnader på jobb och företagande är ”tönterier” när det kommer till att öka sammanhållningen. Hur ska vi öka sammanhållningen om det inte ska bygga på att människor kommer i arbete? Hur kan det vara ”tönterier” att skapa jobb? Man undrar om den nytillträdde finansministern delar den uppfattningen.
Mina frågor till finansminister Mikael Damberg lyder: