Interpellation 2021/22:143 Infrastruktur i Gävleborg

av Lars Beckman (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Det blir inga stora satsningar på infrastrukturen till och från Hudiksvall de kommande tio åren skriver tidningen HT. E4 genom Nordanstig försenas ytterligare. Det föreslår Trafikverket i sin nationella plan.

– Det är inte jättemycket satsningar på Ostkustbanan och det är en besvikelse, säger kommunstyrelsens ordförande i Hudiksvall, som också är ledamot i Nya Ostkustbanans styrelse, till tidningen.

Planeringsarbetet för att bygga 22 kilometer trefilig E4 mellan Vattrång och Gnarp är långt kommet. Det är en olycksdrabbad sträcka och den enda utan mitträcke mellan Härnösand och Stockholm. Byggstarten har flyttats framåt till 2023, och nu ser den ut att försenas ytterligare. Vägprojektet är inte fullt finansierat i förslaget till nationell plan åren 2022–2033. 

– Den sträckan måste färdigställas under nästa planperiod, så byggstarten blir nog sannolikt 2028, säger den regionala direktören på Trafikverket Region Mitt i samma artikel.

På Ostkustbanan är 22 mil enkelspår mellan Gävle och Sundsvall. Trafikverket har tidigare pekat ut sträckorna förbi Gnarp och genom Hudiksvall som viktiga för att minska restiderna. I förslaget till nationell plan för infrastrukturen 2022–2033 finns inga pengar reserverade för dessa sträckor. Den tredje viktiga sträckan längs Ostkustbanan är Gävle–Kringlan. Den är inte helt finansierad och senareläggs.

– Det är naturligtvis ett aber att getingmidjan mellan Gävle och Sundsvall inte prioriteras högre, säger kommunstyrelsens ordförande i Hudiksvall till HT. Dubbelspår längs Ostkustbanan är den enskilt viktigaste utvecklingsfrågan för kommunerna längs södra Norrlandskusten. Men det påverkansarbete som Nya Ostkustbanan AB har gjort ger inte något avtryck i Trafikverkets förslag till nationell plan för infrastrukturen, skriver tidningen.

Förslaget är tänkt att godkännas av regeringen under våren. Om fyra år fattas nya beslut om investeringar i infrastruktur. – Det enda utrymme jag ser för få fram mer pengar är att skjuta på satsningarna på höghastighetståg i södra Sverige, säger KSO i Hudiksvall. Det är en politisk fråga som den regionala direktören inte vill befatta sig med. Men Trafikverket bekräftar att höghastighetståg och Norrbotniabanan är två stora projekt tillsammans med införandet av ett nytt signalsystem. 

– Det finns också stora projekt som pågår och som har blivit mycket dyrare än planerat, säger företrädare för Trafikverket. Förbifart Stockholm är ett projekt på 21 kilometer av E4 där 17 kilometer dras i tunnlar under marken till en beräknad kostnad av 31,5 miljarder kronor. Finansieringen sker via statsbudgeten och trängselskatten.

– Regeringen har varit tydlig med att pågående projekt ska genomföras. Men totalt sett så, det som riksdagen vill att vi ska genomföra ryms inte inom våra ekonomiska ramar, avslutar Trafikverket i HT.

Mellansvenska Handelskammaren är inte nöjd med förslaget till investeringar i infrastruktur.

– Industrin och besöksnäringen gör jättestora investeringar som kommer att skapa arbetstillfällen och bidra till välfärden i vår region. Nu riskerar vi att infrastrukturen formar en flaskhals som hindrar den utvecklingen, säger vice vd som är ansvarig för näringspolitik på Mellansvenska Handelskammaren i ett uttalande.

Region Gävleborg och Norrland är stora förlorare på Trafikverkets förslag till nationell plan 2022–2033.

Ostkustbanan är Sveriges längsta sträcka med enkelspår vilket orsakar omfattande och återkommande förseningar i järnvägsnätet till och från Norrland.

E4:an genom Gävleborg är porten till och från Norrland. På grund av den smala E4:an sker det såväl omfattande trafikstörningar som allvarliga olyckor. Trafikverket har pekat på behovet av fyra filer på E4 genom Gävleborg, men på grund av regeringens direktiv att pågående projekt ska prioriteras finns det nu inte resurser till att åtgärda vägnätet i Gävleborg.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

  1. Är ministern och regeringen beredda att vidta generella åtgärder för att möjliggöra ändringar i Trafikverkets förslag till plan för att lyfta upp nödvändiga investeringar i järnvägen?
  2. Är ministern och regeringen beredda att vidta generella åtgärder för att möjliggöra ändringar i förslaget från Trafikverket för att skapa en ökad trafiksäkerhet på E4:an genom Gävleborg?