Interpellation 2021/22:141 Överskottsmålets avskaffande

av Niklas Wykman (M)

till Finansminister Mikael Damberg (S)

 

Coronapandemin slog, och slår fortfarande, hårt mot Sverige och svensk ekonomi. Moderaterna drev på i riksdagen, och därmed fick vi till stånd flera stöd som räddade jobb och företag genom den värsta krisen. Detta kunde vi göra tack vare att vi dessförinnan byggt upp starka ekonomiska skyddsvallar.

Starka offentliga finanser gör det möjligt att bedriva en effektiv stimulanspolitik. Kris efter kris visar att de som vill montera ned skyddsvallarna i de offentliga finanserna har fel. Efter krisen, när återhämtningen är stabil, behöver de offentliga finanserna saneras och skyddsvallar byggas inför nästa kris.

Enligt regeringsförklaringen kommer den nytillträdda regeringen dock att växla ut överskottsmålet från det finanspolitiska ramverket mot ett balansmål. Det är uppenbart att de nu vill demontera de reformer som genomfördes under 90-talskrisen och som har byggt den svenska ekonomin stark över tid. Det gör oss extra sårbara inför framtida kriser.

Min fråga till finansminister Mikael Damberg lyder därför:

 

Vilka konkreta åtgärder planerar ministern att vidta för att Sverige åter ska kunna bygga skyddsvallar i ekonomin och säkra hållbara offentliga finanser nu när överskottsmålet avskaffas?