Interpellation 2021/22:126 Beslut om bearbetningskoncession för Kallak

av Mattias Karlsson i Luleå (M)

till Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S)

 

Kallak är platsen för en järnmalmsfyndighet i Jokkmokks kommun, Norrbottens län, belägen mellan byarna Björkholmen och Randijaur. Sedan 2010 har företaget Beowulf Mining utfört provborrningar och provbrytningar i området. Beowulf lämnade först in sin ansökan om bearbetningskoncession för Kallakprojektet i april 2013. Sedan dess har ärendet skickats fram och tillbaka mellan Bergsstaten, Länsstyrelsen i Norrbotten, Naturvårdsverket, Riksantikvarieämbetet och regeringen. Frågan ligger nu sedan 2017 för andra gången hos regeringen för beslut.

Riksdagens konstitutionsutskott, KU, har granskat ansökan om bearbetningskoncession för Kallak. I det regeringsärendet genomfördes inga synbara handläggningsåtgärder under närmare tre år. Det innebär en försening som inte är acceptabel, enligt KU.

Under KU:s granskning i november 2020 om huruvida regeringens hantering av gruvärendet varit för långsam skickade Näringsdepartement ett brev till chefen för Unescos världsarvscentrum i Paris. I detta brev bad departementet om utlåtande och rekommendationer vad gäller hur en järnmalmsgruva i Kallak skulle påverka Laponias status som världsarv. Den 7 juni i år erhöll Näringsdepartementet svaret från Unesco. Vid en interpellationsdebatt den 18 december 2020 uttryckte den dåvarande näringsministern att regeringen kunde gå till beslut i ärendet efter att yttrandet från Unesco inkommit.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson:

 

När avser ministern och regeringen att fatta beslut om bearbetningskoncession för Kallak?