Interpellation 2021/22:125 Åtgärder för att få extra poliser

av Alexandra Anstrell (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Illavarslande rapporter kommer om att det kan bli svårt för polisen att klara regeringens ambition med 5 000 fler poliser till 2024. Hittills har det enligt uppgift bara tillkommit 1 300 poliser, och utvecklingen går trögt i framför allt polisregion Stockholm, där antalet poliser minskat med 143 stycken sedan nyår. Det ska handla om dels pensionsavgångar, dels om att anställda säger upp sig. Polisförbundet menar att det senare kan förklaras med tung arbetsbelastning och uteblivna löneförhöjningar.

För drygt ett år sedan ställde jag en skriftlig fråga till dåvarande inrikesministerminister Damberg om just antalet polisanställda i Sverige och om regeringen avsåg att vidta några nya och ytterligare åtgärder för att uppnå målet om 10 000 poliser till 2024. Till svar fick jag att tillväxten sker snabbare än prognosen och att ministern samt regeringen skulle fortsätta att följa utvecklingen noga och skulle vidta ytterligare åtgärder vid behov.

Utvecklingen har verkligen inte gått åt rätt håll.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

  1. Hur avser ministern att säkerställa att målet om antalet poliser till 2024 uppnås?
  2. Vilka åtgärder har ministern och regeringen vidtagit hittills för att uppnå målet om extra poliser, och vilken är orsaken till att målet blir svårt att uppnå?
  3. Vilka speciella insatser görs för att akut öka antalet poliser i gängkriminellt utsatta Stockholm?