Interpellation 2021/22:123 Åkerinäringens förtroende för polisen

av Thomas Morell (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

I en rapport som presenteras för en tid sedan har åkeriägare haft möjlighet att svara på en enkät. Svaren i rapporten är alarmerande för polisen och borde stämma till eftertanke hos både polisledning och regering. Det finns en hel del intressanta sifferunderlag i rapporten och det skulle vara allt för omfattande att hänvisa till i denna fråga. Citerar en text ur sammanfattningen som tydligt beskriver den uppgivenhet som framgår i rapporten.

”Det framkommer ord som lönlöst, meningslöst, hopplöst och ett bristande intresse från polisen i samband med att de har blivit utsatta för brott. I rapporten framgår det att hela 35 procent sällan eller aldrig anmäler om de utsatts för brott. Hela 14 procent uppger att de bevittnat något som troligen är ett brott men har valt att inte anmäla detta till polisen. Motivet till det är ”långa svarstider” eller ”lönlöst”.

Rapporten sätter fingret på en allvarlig utveckling där människor upplever det meningslöst att anmäla brott till polisen. Vad det får för konsekvenser för vårt samhälle är lätt att inse.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

  1. Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att allmänheten, och kanske främst åkerinäringen, ska återfå förtroendet för polisens förmåga att lösa brott?
  2. Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att allmänheten ska kunna nå polisen inom en rimlig svarstid?