Interpellation 2021/22:116 Beslut om slutförvaret

av Lars Hjälmered (M)

till Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)

 

Samtliga beslutsinstanser har varit tydliga, närmast glasklara: Inga fler instanser behöver rådfrågas gällande slutförvaret. Alla fakta som behövs ligger nu på bordet och det enda som fattas är ett beslut från regeringen. I och med det utfallet och Strålsäkerhetsmyndighetens uttalande gällande den senaste remissrundan är alla frågetecken uträtade.

Trots att allt är utrett och klart har den tidigare miljö- och klimatministern vägrat ge besked om huruvida han avsåg att godkänna utbyggnaden av slutförvaret eller inte.

Beskedet är nödvändigt för att säkra den kvarvarande kärnkraften i Sverige. Både värdkommuner och SKB har samtidigt varit väldigt tydliga med att en uppdelning av beslutet inte var välkommet. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga klimat- och miljöministern Annika Strandhäll:

 

  1. Avser ministern att fatta beslut om slutförvaret i närtid?
  2. Anser ministern att ansökan om slutförvar behöver kompletteras på något sätt, och i så fall hur, innan beslut kan tas av regeringen?
  3. Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att undvika risker för elproblem som kan uppstå med anledning av regeringens hantering av ansökan om slutförvar?​