Interpellation 2021/22:105 Sexualbrott mot barn

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

År 2020 ökade antalet anmälda sexualbrott i Sverige till 24 100 (Brå, 2021). Under 2020 anmäldes det högsta antalet våldtäkter mot barn hittills, 16 procent fler än 2019. Enligt Stiftelsen Allmänna Barnhusets senaste rapport blir ett av fyra barn utsatt för sexualbrott – 25 procent av alla barn blir därmed utsatta för sexuella övergrepp.

Om vi exempelvis har en förskoleklass på 20 barn kan vi alltså räkna med att fem av dessa barn blir utsatta för sexualbrott.

De åtgärder som regeringen har vidtagit ter sig verkningslösa när man ser till denna negativa utveckling. 2014 räknade nämligen Stiftelsen Allmänna Barnhuset med att 20 procent av alla barn blir utsatta för sexualbrott. En siffra som helt uppenbart har varit konstant ökande när man ser till den senaste undersökningen som kom augusti 2021, då siffran är uppe på 25 procent av alla barn.

I stället för fyra små barn i en förskolegrupp på 20 totalt är man nu uppe i fem små barn. Små barn, till och med bebisar, barn som inte ens har börjat skolan, barn som har börjat skolan och tonårsbarn faller offer för det vedervärdiga i att en vuxen människa tar sig rätten att utsätta dem för sexuella övergrepp. Detta måste stoppas med nya effektfulla och kraftfulla åtgärder. Pedofiler inte ska ha kryphål i lagen, och barns trygga uppväxt ska absolut väga tyngre än en pedofils rättigheter.

Vi har just nu i pandemins fotspår många fler barn som faller offer för sexualbrott, våld och misär. Sexualbrott mot små oskyddade barn är bland de vidrigaste brott som kan begås. De senaste fem åren har det fötts ungefär 115 000 barn per år. Av årets kull på cirka 115 000 barn kommer närmare 29 000 av dem att utsättas för någon form av sexualbrott.

Det krävs nu ett kraftfullt agerande för att stoppa denna utveckling. 25 procent måste bli 0 procent.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka ytterligare åtgärder ämnar ministern vidta för att motverka sexualbrott mot barn?