Interpellation 2021/22:100 Migrationsströmmar från Belarus

av Ludvig Aspling (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Det drama som utspelar sig i gränsområdena mellan Belarus, Litauen, Lettland och Polen illustrerar hur EU:s asylsystem undergräver unionens diplomatiska handlingsförmåga, vår stabilitet internt och lockar migranter till livsfarliga resor.

Lukasjenko flyger in migranter från olika länder i Mellanöstern och bussar dessa direkt till EU:s gräns för att söka asyl. Syftet är att skapa ytterligare migrän för en migrationstrött union. Minst en person har omkommit och fler hoppfulla riskerar att fara mycket illa. Enligt uppgift finns det ett stort antal barn bland migranterna samtidigt som temperaturen faller och situationen blir alltmer prekär.

EU förhandlar just nu om ett lagstiftningspaket på migrationspolitikens område. De förslag som förhandlas måste, enligt oss, ta hänsyn till den uppkomna och tidigare liknande situationer.

Vi kan dock konstatera att unionen tidigare inte kunnat hantera den här typen av problem, varken på lagstiftningsnivå eller verkställande nivå.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

  1. Hur ser ministern på EU:s hantering av situationen i Belarus och avser ministern vidta några åtgärder utifrån sina slutsatser?
  2. Avser ministern agera inom EU för att påverka hur migrationspaketets regelverk utformas för att bättre kunna hantera sådana här situationer, i så fall hur?