Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda förutsättningarna för att fortsätta arbetet med att skapa säkra och trygga stationsmiljöer och tillkännager detta för regeringen.
Ett utökat resande med allmänna kommunikationsmedel är bra för vårt samhälle ur både miljömässiga och samhällsekonomiska aspekter.
En viktig faktor för att välja att resa med tåg och buss är att man upplever hela resan trygg och säker. Utifrån detta faktum utgör stationsområdet en viktig del av upplevelsen. Många stationsområden upplevs dock som otrygga dels på grund av begränsad belysning, dels för att det ofta kan vara en samlingspunkt för verksamhet som både är störande och brottslig. Det förekommer också ofta klotter och skadegörelse inom stationsområdet.
Det finns många sätt att komma tillrätta med problemen, men en metod som visat gott resultat är att sätta upp övervakningskameror.
Som exempel vill jag lyfta Herrljunga station som de senaste åren haft problem med skadegörelse och klotter. Den kommunala fastighetsstiftelse som ansvarar för stationsbyggnaden beslutade att sätta upp övervakningskameror vid själva stationsbyggnaden våren 2020 och resultat har blivit att området blivit mycket lugnare och skadegörelsen minskat avsevärt. Problemen kvarstår dock i gångtunnlarna till perrongen samt i övriga stationsområdet eftersom ansvaret för detta område ligger hos Trafikverket. Många resenärer uttrycker att de känner otrygghet i samband med resor inom stationsområdet, särskilt kvällstid.
Trafikverket meddelade mot slutet av 2020 att resurserna som avsattes av regeringen 2018–2020 för att skapa säkra och trygga stationsmiljöer inte täckte alla behov och att man därför tvingats prioritera var åtgärder skulle utföras. Prioriteringen medförde att Herrljunga stationsområde var ett av flera stationsområden som inte omfattades av det givna uppdraget 2018–2020 trots att analysen visat att dessa stationsområden hade ett behov av ytterligare trygghetsskapande åtgärder.
Då behoven kvarstår på många stationsområden bör satsningen på att skapa säkra och trygga stationsmiljöer fortsätta, och därför bör det utredas hur medel kan avsättas även under perioden 2022–2024 för att slutföra detta viktiga och trygghetsskapande arbete.
Ingemar Kihlström (KD) |
|