Motion till riksdagen
2021/22:828
av Jamal El-Haj (S)

Offensiv konsumentpolitik


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att åstadkomma en mer offensiv konsumentpolitik och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige behöver satsa mer på konsumentskyddande arbete. Utvecklingen i flera andra EU-länder ligger enligt vad som har framkommit i utredningen ”Ett reklamlandskap i förändring” före Sveriges. Detta talar för att ge bättre förutsättningar till Konsument­verket och att kommunerna måste trappa upp den konsumentvägledningsverksamhet som de bedriver.

Marknadsstörningsavgiften hade vid betänkandets presentation 2018 nyligen höjts år 2016 från ett golv på 5 000 kronor till 10 000 och från ett tak på fem miljoner till tio. Trots det framstod den fortfarande som alltför låg enligt utredningen. Utredningen ansåg därför att regeringen borde överväga att på nytt se över marknadsstörningsavgiftens storlek.

Utredningen föreslog en kodifiering av skyddet för sårbara konsumenter. Det ska i marknadsföringslagen föras in bestämmelser som stadgar att särskild hänsyn ska tas till barn, unga och andra sårbara konsumenter samt att tydliga och kännbara ekonomiska sanktioner ska utdömas vid överträdelser. Konsumentverkets möjligheter att bedriva en aktiv och effektiv tillsyn måste ständigt ses över, som när möjlighet till köp under dold identitet, s.k. testköp, infördes.

I november 2019 antogs ett direktiv om moderniserat konsumentskydd inom EU. Det nya direktivet reviderar de befintliga EU-direktiven om oskäliga avtalsvillkor, otill­börliga affärsmetoder, prisinformation och konsumenträttigheter, som bland annat ligger till grund för avtalsvillkorslagen, marknadsföringslagen, prisinformationslagen och lagen om distansavtal och avtal utanför affärslokaler. Utredningen ”Ett modernise­rat konsumentskydd” arbetar nu med detta och har kommit med ett delbetänkande. Slut­betänkandet ska komma nu i oktober.

Det är viktigt att konsumentfrågorna får den uppmärksamhet de förtjänar och att de verktyg som finns organiseras till en verklig verktygslåda med vassa verktyg för en offensiv konsumentpolitik – en politik som Konsumentverket, KO och kommunernas konsumentvägledning kan använda sig av.

 

 

Jamal El-Haj (S)