Svensk skola står på demokratisk grund och utbildningen i skolväsendet ska förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna. Alla människors lika värde, individens frihet och okränkbarhet samt jämställdheten mellan kvinnor och män är exempel på värden som alla skolor ska gestalta och förmedla. Trots detta har vi de senaste åren sett exempel på hur skolor, utifrån religiösa förtecken, separerat flickor och pojkar i undervisningen, brustit i undervisningen i sex- och samlevnad och jämställt skapelsemyter med evolutionen.
Religionsfriheten är en grundläggande rättighet som både handlar om att medborgare har rätt att bestämma över sina övertygelser och att man även har friheten att inte tro. När det gäller religiösa friskolor så framhävs det ofta att föräldrarnas rätt att utöva sin religion och fostra sina barn står över barnens frihet. Ofta glöms det dock bort att barn har en självständig religionsfrihet som medför en långtgående rätt till befrielse från att delta i religiösa inslag i skolan. Svensk skola har därför ingen förpliktelse att finansiera och tillåta religiösa inslag inom sitt väsende.
Skolan ska handla om kunskap och bildning, inte religiös påverkan. Alla barn i Sverige, oavsett bakgrund, kön eller religion, har rätt till en bra utbildning som genomsyras av demokratiska värden. Detta innebär inte, som ibland anförs, att nationella minoriteters rättigheter skulle hotas. Istället är det fortsatt viktigt att det allmänna främjar de nationella minoriteternas möjligheter att behålla och utveckla sin kultur i Sverige genom skolan.
Svensk skola ska värna varje barns fri- och rättigheter och därför bör skolan vara fri från religiös påverkan. Därför bör religiösa friskolor förbjudas i Sverige.
Anders Österberg (S) |
|
Amineh Kakabaveh (-) |
Annelie Karlsson (S) |