Klimatet kräver att vi skyndsamt styr bort våra samhällen från fossilt till förnybart. AP-fonderna är en stor kapitalförvaltare och oerhört viktiga för våra framtida pensioner men också för de globala marknaderna. Hur våra pensionspengar placeras har en stor påverkan på marknaden och därmed klimatet. Första till Fjärde AP-fonderna har lagkrav på att agera föredömligt utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Investeringar ska främja hållbarhet och vara i linje med de internationella konventioner som Sverige skrivit under. AP-fonderna redovisar förändring i koldioxidintensitet som följer på ändrad portföljmix.
Frågan om Sjunde AP-fonden ska ta hänsyn till miljö och etik i placeringsverksamheten. AP-fondernas verksamhet till 2020 har nu i skrivelse redovisats till riksdagen. Det är bra att fossila tillgångar har minskats men mer kan och måste göras. Det handlar om att skydda framtida pensioner likväl som klimatet. Fonderna har olika tolkningar och regler för sina investeringar. Här krävs tydligare reglering för att säkra att samtliga fonders pensionskapital samlat medverkar till att bli fossilfria.
Det är uppenbart att i takt med skärpta krav på övergång från fossilt till förnybart växer intresset för att lobba för det fossila och mot klimatet. Klimatlobbying håller på att bli ett nytt slagfält för institutionella investerare. Och fossilintressenterna satsar allt mer. Mot denna bakgrund skulle AP-fonderna kunna ges i uppdrag inte bara att investera i enlighet med de internationella konventioner vi skrivit under utan faktiskt förtydliga att de inte skall investera i företag som aktivt ägnar sig åt lobbying för det fossila och mot klimatåtaganden som t.ex. Exxon och Chevron.
Kerstin Lundgren (C) |
|