Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att i stället för att räkna upp organisationer i regeringsformen ha en skrivning om att Sverige deltar i internationella samarbeten där sådana är gynnsamma för riket, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
Vikten av att Sverige är en suverän stat kan inte nog betonas. Med suveränitet avses den svenska statens självständiga oavhängighet gentemot andra stater samt olika över- och mellanstatliga organisationer. Den nationella suveräniteten och det svenska folkets makt att bestämma över sig själva utgör den verkliga grundstenen för vår demokrati. Det är ett begrepp vi inte bör kompromissa med. Dock menar jag att Sverige som huvudregel skall kunna gå med i och, om vi så önskar, lämna mellanstatliga och överstatliga samarbeten. Bestämmelser om vilka organisationer Sverige är medlem i bör inte utan mycket starka skäl finnas omnämnda i grundlagen, då omständigheter vi inte kan förutse kan föranleda att vi vill lämna dessa organisationer. Sverige ska således framgent fortsatt kunna förbinda sig att följa internationella avtal och konventioner men detta bör som huvudregel stadgas i vanlig lag, inte grundlag. Idag finns det inskrivet i grundlagen att Sverige är medlem i Europeiska unionen, EU, och i Förenta nationerna, FN.
Då Sverige förstås fortsatt kan vara medlem i någon eller båda av dessa, samt även andra organisationer, utan att detta framgår av grundlag kan det ses som överflödigt och oönskat, att särskilt framhålla just dessa och jag föreslår sålunda att de utgår ur regeringsformen.
David Lång (SD) |
|