Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att revidera lagstiftningen så att det blir olagligt att fota och filma en olycksplats och tillkännager detta för regeringen.
Mobilkameror har blivit ett stort problem i olyckssammanhang. Fenomenet att förbipasserande tar bilder eller filmar olyckor sprider sig alltmer.
Det är inte olagligt att filma eller fota på en olycksplats. Däremot får du inte ta eller sprida bilder med avsikt att kränka exempelvis ett olycksoffer, detta enligt en lag om olaga integritetsintrång som infördes den 1 januari 2018. Du får heller inte störa eller hindra en pågående räddningsinsats.
Erik Furmark vid räddningstjänsten i Haparanda skrev i augusti 2018 ett uppmärksammat inlägg på den sociala plattformen Facebook:
Idag förolyckades en person i en trafikolycka och tankarna går till familj och vänner. Även en fråga till alla personer som känner ett behov av att fotografera och filma olycksplatsen. Hur mår ni? Vad ska ni ha dessa filmer och bilder till? Hur skulle du känna om du fick en film på Snapchat eller kanske en bild i ditt instagramflöde där din pappa, mamma, mormor eller någon annan familjemedlem låg livlös? Helt plötsligt blir det mindre kul. För allas bästa snälla respektera en olycksplats, håll nere hastigheten, låt mobilen vara i fickan och kör förbi.
Jag föreslår därför att regeringen tar initiativet att revidera lagstiftningen ytterligare med utgångspunkten att det att fota och filma en olycksplats skall vara olagligt.
Michael Rubbestad (SD) |
|