Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utse Södermanland till pilotlän för att sätta nya utarbetade rutiner, samarbeten och tider i verket samt utvärdera dessa för att möjliggöra för fler att ta körkort och tillkännager detta för regeringen.
Pandemin har satt fokus på många situationer där samhället behöver moderniseras och hitta nya lösningar på uppgifter. Möjligheten till att ta körkort är en. För många arbeten behövs ett körkort. Vid en snabb sökning på arbetsförmedlingens sökmotor behövs B-körkort i 4 695 annonser. För vissa jobb är det ett krav, för andra meriterande. För den som bor på landsbygd eller glesbygd där kollektivtrafik många gånger är begränsad är bilen en förutsättning för att kunna transportera sig till och från arbete. För att då vara aktuell för arbetsmarknaden krävs att du har möjlighet att ta ett körkort.
Pandemin har satt fingret på dagens sårbara system där allt för få teoriplatser finns tillgängliga, vilket i sin tur gör att eleven heller inte har möjlighet till en uppkörning. Antalet uppkörningstillfällen är så få att transportstyrelsen tvingats ändra reglerna från att ett godkänt teoriprov gällt i två månader till att nu fördubbla giltighetstiden till fyra månader. Problemen med dagens system är stelbentheten i antalet platser för att kunna uppfylla säkerhetskraven och nu under ytterligare påfrestning klara avstånd pga. pandemin. För att möjliggöra att människor i så stor utsträckning som möjligt kan göra sig anställningsbara och kunna ta sig till och från sitt arbete krävs en översyn av systemet samt en framtagen åtgärdsplan för utökat antal platser, ökad flexibilitet kring provtillfällen samt en förlängd giltighetstid för teoriprovet.
Att ta fram nya arbetsformer och rutiner i ett mindre sammanhang är klokt, och i detta sammanhang kan Södermanland fungera som pilotlän där nya samarbetsformer för teoriprov kan genomföras tillsammans med andra examinationsplatser.
Ann-Sofie Lifvenhage (M) |
|