Motion till riksdagen
2021/22:5
av Ingemar Kihlström (KD)

Utbyggnad, planskilda korsningar och utökat underhåll för Västra stambanan


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda en utbyggnad, ombyggnad till planskilda korsningar samt utökat underhåll för Västra stambanan och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Under en lång tid framöver kommer järnvägen fortsätta att vara en viktig resurs för person- och godstransporter i Sverige. En viktig del av järnvägsnätet är Västra stambanan, speciellt i ljuset av att det kvarstår många år innan ytterligare stambanor är färdigbyggda för person- och godstrafik. Västra stambanan är dock i stort behov av underhåll och utbyggnad för att säkerställa att transporterna kan ske tidseffektivt och trafiksäkert kommande år. Budget för underhållsåtgärder behöver därför utökas för perioden 20222030.

Västra stambanan har också problem med kapacitet och flaskhalsar utifrån utökad gods- och persontrafik. För att komma tillrätta med detta problem bör ytterligare byggnation av mötesplatser göras under kommande perioden 20222030.

En annan viktig kapacitetshöjande åtgärd är en byggnation av ett extra dubbelspår mellan Alingsås och Göteborg. Projektering och byggnation av ytterligare dubbelspår mellan Alingsås och Göteborg bör utredas och inkluderas i en uppdaterad infrastruktur­plan med färdigställande av ytterligare dubbelspår mellan Alingsås och Göteborg inom närmaste femårsperiod.

För att möjliggöra högre hastighet för tåg och därigenom en kortare restid samt en säkrare trafikmiljö bör en projektering och byggnation av planfria korsningar på sträckan FlobyGöteborg utredas snarast och om möjligt inkluderas i infrastruktur­planen för Västra stambanan 20222030.

 

 

Ingemar Kihlström (KD)