Regeringen hävdar att man i och med det som anförs i proposition 2021/22:258 avvecklar sitt ägande i SAS. Det stämmer inte. Att konvertera lån till aktier innebär inte att man avvecklar sitt ägande. I antal kronor räknat innebär detta att staten ökar sitt ägande i SAS AB. Detta gör svenska staten, tillsammans med den danska staten, till bolagets största ägare, med drygt 21 procent av bolagets aktier. Staten har sammantaget gett 8 miljarder i stöd. Det har bevisligen inte hjälpt SAS AB att bli lönsamt. Det förefaller extremt otroligt att ytterligare engagemang från den svenska staten skulle vara lösningen på SAS AB:s strukturella problem.
Därför föreslår vi att regeringens proposition 2021/22:258 om åtgärder i samband med rekapitalisering av SAS AB avslås samt att riksdagen beslutar att regeringen, så snart som möjligt, ska avveckla sitt ägande i SAS AB.
Utsläppen från flyget måste minska – snabbt. Det är anledningen till att S‑MP‑regeringen villkorade de statliga stöd som utbetalats till SAS AB 2020 med att bolaget skulle anpassa sina miljömål så att de låg i linje med Parisavtalet. Inget tyder på att bolaget tagit nödvändiga steg framåt för att leva upp till dessa miljökrav. En rimlig slutsats att dra av detta är följande: miljöarbetet är inte prioriterat för SAS AB. Det är därför svårt att se hur SAS AB ska bli ett miljömässigt hållbart bolag – något som borde vara självklart för ett statligt ägt bolag i ett land med ambitioner om att vara en global ledare inom arbetet med ekologisk hållbarhet.
Därutöver har SAS AB inte gått med vinst på många år. Enligt statens ägarpolicy ska statliga bolag gå med vinst. Anledningen till detta är att de ska kunna bära sin egna kostnader och att statens ägande i bolag inte ska belasta svenska skattebetalare.
Janine Alm Ericson (MP) |
Lorentz Tovatt (MP) |