Motion till riksdagen
2021/22:4764
av Mats Persson m.fl. (L)

med anledning av prop. 2021/22:252 Extra ändringsbudget för 2022 – Stöd till jordbruket och fiskerinäringen samt kompensation för höga energipriser


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen avslår regeringens förslag till lag om kompensation för höga drivmedelskostnader.
  2. Riksdagen avslår regeringens förslag till ändrat ändamål för anslaget 1:12 inom utgiftsområde 22 Kommunikationer.
  3. Riksdagen godkänner ändrade ramar för utgiftsområdet och anvisar ändrade anslag enligt regeringens förslag med de ändringar som framgår av tabell 1 i motionen.

Motivering

Sverige behöver fler liberala reformer som stärker vår konkurrenskraft och skapar förutsättning för fler företag att växa. En innovationsdriven klimatomställning ska genomföras, samtidigt som möjligheterna att leva och verka i hela landet ska tryggas.

En ansvarstagande finanspolitik byggd på förutbestämda principer har tjänat Sverige väl under lång tid. På senare år har en expansiv finanspolitik med nya åtgärder för att stötta de som drabbats av restriktioner och pandemins effekter varit nödvändig. Liberalerna är stolta över att ha varit en drivande kraft för att sådana åtgärder tagits fram och kommit på plats. Vi ställer oss dock kritiska till hur Sregeringen nu missbrukar stimulansinstrumentet. Ekonomin befinner sig i ett svårt läge. Pandemi, krig och vänsterpolitik sätter sådant vi har tagit för självklart ur spel. Nu krävs handlingskraft och reformer för att föra Sverige på rätt köl. Regeringen misslyckas med sina åtgärder gång på gång. Dess många förslag med utbetalningar nära inpå valdagen för i stället tankarna till valfläsk och plakatpolitik.

I den aktuella propositionen har regeringen föreslagit att införa en drivmedels­kompensation vilken kommer att kosta skattebetalarna 4 miljarder kronor. ”Bilägarstödet”, som går ut på att ge varje bilägare 1 000 kronor per bil, är dåligt utformat då det är ett bidrag utan påverkan på det grundproblem som anges. Regeringen försöker köpa sig ur problemen med höga energipriser och missar målet där alla, oavsett behov, får stödet utbetalt. Samtidigt missar stödet också många av de hårdast drabbade, inte minst åkerinäringen som är ytterst hårt drabbad av de höga drivmedelspriserna, vilket kan leda till att företag drivs i konkurs.

Regeringens förslag är alltså dyrt och löser inte de utmaningar som de chockhöjda drivmedelspriserna skapar. Därtill kommer stödet alltför sent. En annan modell för åtgärder mot effekterna av prischockerna i ekonomin hade nått fram snabbare och träffat bättre. Därför har Liberalerna i stället röstat för en politik som på allvar förändrar situa­tionen för Sveriges bilägare under 2022. Liberalerna föreslår nu vidare att riksdagen underkänner regeringens modell för drivmedelskompensation till förmån för annan politik på området. Vårt Sverige kan bättre.

Förslag till ändrade ramar för utgiftsområden och anslag

Tabell 1 Förslag till ändrade ramar för utgiftsområde 22

Tusental kronor

Anslag

 

Beslutad ram/Anvisat anslag

Förändring av ram/anslag

Ny ram/Ny anslagsnivå

Avvikelse mot regeringen (L)

22

Kommunikationer

77 091 052

4 217 000

81 308 052

4 217 000

1:12

Transportstyrelsen

2 367 233

17 000

2 384 233

17 000

1:20

Drivmedelskompensation

0

4 200 000

4 200 000

–4 200 000

Summa anslagsförändring på ändringsbudget

 

 

 

 

 

 

Mats Persson (L)

Lina Nordquist (L)

Gulan Avci (L)

Christer Nylander (L)

Arman Teimouri (L)

Allan Widman (L)