Motion till riksdagen
2021/22:4762
av Nooshi Dadgostar m.fl. (V)

med anledning av prop. 2021/22:252 Extra ändringsbudget för 2022 – Stöd till jordbruket och fiskerinäringen samt kompensation för höga energipriser


1   Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen avslår regeringens förslag till lag om kompensation för höga drivmedelskostnader.
  2. Riksdagen avslår regeringens förslag till ändrat ändamål för anslaget 1:12 inom utgiftsområde 22 Kommunikationer.
  3. Riksdagen godkänner ändrade ramar för utgiftsområden och anvisar ändrade anslag enligt regeringens förslag med de ändringar som framgår av tabell 1 i motionen.
  4. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen i utformningen av stödet till jordbruket, inom ramen för utgiftsområde 23 anslagen 1:17 och 1:18, bör säkerställa att det gynnar hållbara jordbruk, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
  5. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen i utformningen av stödet till yrkesfisket, inom ramen för utgiftsområde 23 anslag 1:12, bör säkerställa att det gynnar det hållbara lokala och regionala fisket, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

2   Inledning

I propositionen lämnar regeringen förslag till ändringar i statens budget för 2022. Förslagen är bl.a. en följd av höga energipriser med anledning av Rysslands invasion av Ukraina. Regeringen föreslår bl.a. att en ny lag om kompensation för höga drivmedels­kostnader ska införas. Lagen innebär att privatpersoner som äger en personbil får kompensation för höga drivmedelspriser. Lagen föreslås träda i kraft den 1 augusti 2022 och upphöra att gälla vid utgången av samma år.

Vidare föreslår regeringen att medel tillförs för att kompensera hushåll och privatpersoner för höga el- och drivmedelspriser samt för stöd till jordbruket och yrkesfisket för att minska konsekvenserna av de höga kostnaderna. Propositionen innehåller även förslag om ökade medel till folkbildningen för skyddssökande från Ukraina.

3   Drivmedelskompensation

Regeringen föreslår att det ska införas en lag om kompensation för höga drivmedels­kostnader. Den föreslagna kompensationen är utformad så att en person som ägde en bil den 28 februari 2022 ska få en ersättning om 1 000 kronor. Ersättning med ytterligare 500 kronor ska lämnas till en ersättningsberättigad person som den 28 februari 2022 bodde i angivna områden. Ersättningen ska vara skattefri, betalas ut till 3,7 miljoner personer, varav 960 000 kommer att få 1 500 kronor, och innebär ökade utgifter om 4,2 miljarder kronor för staten 2022. Nästan två tredjedelar av stödet beräknas betalas ut till män.

Vänsterpartiet ser behovet av en kompensation för de höga bränslepriserna men är kritiskt mot den föreslagna utformningen. Att kostnaderna för drivmedel har ökat innebär inte att det blivit dyrare att äga en bil. Stödet har dålig träffsäkerhet och innebär stora ökade kostnader för staten.

Vänsterpartiet har presenterat andra förslag för att kompensera för de höga bränsle­priserna, särskilt för boende på landsbygden. Några av dessa förslag har även fått stöd i riksdagen. Regeringen borde ha utformat stödet i linje med våra tidigare förslag. Inom ramen för detta ärende saknas utrymme för att föreslå en annan utformning, varför Vänsterpartiet avvisar förslaget.

Riksdagen bör avslå regeringens förslag till lag om kompensation för höga drivmedelskostnader. Det bör riksdagen besluta.

Riksdagen bör avslå regeringens förslag till ändrat ändamål för anslaget 1:12 inom utgiftsområde 22 Kommunikationer. Det bör riksdagen besluta.

Riksdagen godkänner ändrade ramar för utgiftsområden och anvisar ändrade anslag enligt regeringens förslag med de ändringar som framgår av tabell 1 i motionen.

Tabell 1 Förslag till ändrade ramar för utgiftsområden och anslag

Tusental kronor

Utgiftsområde/Anslag

Beslutad ram/Anvisat anslag

Förändring av ram/anslag

Ny ram/Ny anslagsnivå

Avvikelse mot regeringen (V)

22

Kommunikationer

77 091 052

4 217 000

81 308 052

-4 217 000

1:12

Transportstyrelsen

2 367 233

17 000

2 384 233

17 000

1:20

Drivmedelskompensation

0

4 200 000

4 200 000

4 200 000

4   Stöd till jordbruket och yrkesfisket

Regeringen föreslår att medel tillförs för att ge stöd till jordbruket och yrkesfisket för att minska konsekvenserna av de höga kostnaderna för drivmedel och andra insatsvaror.

Vänsterpartiet delar regeringens bedömning att jordbruket och yrkesfisket behöver stöd till följd av prisökningarna. Inte minst för att stärka den svenska livsmedels­försörjningen. Vi har tagit initiativ i riksdagen för att säkerställa att de får sådant stöd. Samtidigt är vi kritiska mot hur dessa stöd utformats och vilka som därmed gynnats av dem. Vi anser att livsmedelsförsörjningen måste vara långsiktigt hållbar. För att nå dit krävs en omställning av sektorn. Stödet bör i högre grad riktas mot ekobönder, som missgynnats av tidigare stöd eftersom de inte på samma sätt får del av stöd för diesel eller för konstgödsel. Regeringen bör i utformningen av stödet till jordbruket, inom ramen för utgiftsområde 23 anslag 1:17 och 1:18, säkerställa att det gynnar hållbara jordbruk. Detta bör riksdagen ställa sig bakom och ge regeringen till känna.

Liknande brister finns i stödet till yrkesfisket. Vänsterpartiet anser att stödet inte ska gå till de industritrålare som fiskar för foder utan till det lokala och regionala fisket. Vänsterpartiet har i miljö- och jordbruksutskottet lagt fram, och fått riksdagens stöd för, ett förslag som innebär att det hållbara lokala och regionala fisket gynnas framför de storskaliga industritrålarna. Vänsterpartiet anser att det stöd som nu föreslås bör utformas i samma riktning, i enlighet med riksdagens beslut. Regeringen bör i utformningen av stödet till yrkesfisket, inom ramen för utgiftsområde 23 anslag 1:12, säkerställa att det gynnar det hållbara lokala och regionala fisket. Detta bör riksdagen ställa sig bakom och ge regeringen till känna.

 

 

Nooshi Dadgostar (V)

Hanna Gunnarsson (V)

Tony Haddou (V)

Maj Karlsson (V)

Karin Rågsjö (V)

Håkan Svenneling (V)

Jessica Wetterling (V)

Ali Esbati (V)