Motion till riksdagen
2021/22:4658
av Tobias Andersson m.fl. (SD)

med anledning av skr. 2021/22:205 Riksrevisionens rapport om Ekobrottsmyndighetens arbete mot den organiserade ekonomiska brottsligheten


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över Ekobrottsmyndighetens uppdrag och konstruktion och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ge tillgång till penningtvättsregister för verksamhet vid Ekobrottsmyndigheten och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att snarast tillsätta en utredning om tillgång till register för brottsbekämpande myndigheter och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Riksrevisionens rapport noterar flertalet omständigheter som hindrar bekämpandet av den organiserade ekonomiska brottsligheten hos Ekobrottsmyndigheten. Problemen förstärks enligt Riksrevisionen av att regeringen inte skapar yttre eller rättsliga förut­sättningar för arbetet. I regeringens svar på iakttagelserna återkommer det att regeringen inte är främmande för översyn eller omprövningar, men att den för närvarande inte har planer på att göra detta. Regeringen anger i stället att man kan behöva tillsätta utred­ningar om problemen fortskrider.

Den organiserade brottsligheten, och så även den organiserade ekonomiska brotts­ligheten, utgör ett akut samhällsproblem. När indikationer förekommer om mindre väl fungerande delar av den brottsbekämpande verksamheten krävs åtgärder direkt.

Regeringen bör därför, i enlighet med Riksrevisionens rekommendationer, tillsätta en utredning som ser över Ekobrottsmyndighetens uppdrag och konstruktion. Utred­ningen bör även ges i uppdrag att föreslå en ordning om direkttillgång till penningtvätts­register för verksamhet vid Ekobrottsmyndigheten.

I likhet med vad regeringen anför kräver en sådan förändring att man ser över de brottsbekämpande myndigheternas tillgång till information i flera aspekter och i en bredare bemärkelse. Utredningen bör därför även uppdras att i allmänhet se över de brottsbekämpande myndigheternas tillgång till register och information som de har behov av i sina respektive uppdrag. 

 

 

Tobias Andersson (SD)

Katja Nyberg (SD)

Pontus Andersson (SD)

Adam Marttinen (SD)