Motion till riksdagen
2021/22:4654
av Malin Björk m.fl. (C)

med anledning av skr. 2021/22:205 Riksrevisionens rapport om Ekobrottsmyndighetens arbete mot den organiserade ekonomiska brottsligheten


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att stärka och säkerställa Ekobrottsmyndighetens förutsättningar och resurser för att genomföra sitt uppdrag och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Den ekonomiska brottsligheten omsätter årligen ansenliga summor och undergräver rättsstaten, minskar statens intäkter samt snedvrider konkurrensen, vilket skadar såväl små som stora företag. Ekobrottsmyndigheten (EBM) har i uppdrag att förebygga och bekämpa ekonomisk brottslighet. Riksrevisionens rapport (RiR 2021:30) visar dock på ett antal brister i myndighetens förutsättningar för att utföra sitt angelägna uppdrag.

Riksrevisionen lämnar i sin rapport flera rekommendationer, såväl till regeringen som till Ekobrottsmyndigheten. En av dessa handlar om att Ekobrottsmyndigheten måste ges rättsliga förutsättningar att bedriva underrättelseverksamhet, för att myndig­heten på ett effektivt sätt ska kunna upptäcka och förhindra ekonomisk brottslighet. Enligt regeringen har frågan om tillgång till penningtvättregister för verksamhet vid EBM bedömts tidigare, och en ändring av nuvarande regler kräver noggranna övervä­ganden. Här är det av stor vikt att regeringen aktivt följer upp huruvida den nuvarande ordningen är ändamålsenlig och om så inte är fallet vidtar åtgärder för att komma till rätta med detta.

Vidare konstaterar Riksrevisionen flera brister i styrningen av Ekobrottsmyndig­hetens verksamhet. Det rör sig dels om hur myndigheten och arbetet vid kamrarna är organiserat, dels om strategisk styrning av resurser, men även brister i viktiga interna stöd för att arbetet ska fungera effektivt. Här är det framför allt stora problem med skilda it-miljöer som försvårar arbetet.

Ytterst är det regeringen som ansvarar för att myndigheten har de förutsättningar och de resurser som krävs för att genomföra sitt uppdrag. De brister som påtalas av Riksrevisionen, där flera konkreta rekommendationer riktas till Ekobrottsmyndigheten, måste följas upp av regeringen. Det är nämligen högst angeläget att vidta ytterligare åtgärder för att effektivt förhindra och beivra den organiserade ekonomiska brottslig­heten.

 

 

Malin Björk (C)

Johan Hedin (C)

Helena Vilhelmsson (C)