Motion till riksdagen
2021/22:4622
av Anders Åkesson och Mikael Larsson (båda C)

med anledning av prop. 2021/22:190 Åtgärder mot fusk vid förarprov och mot illegal utbildningsverksamhet på transportområdet


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att det bör införas bemyndiganden för regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer att meddela föreskrifter om avstängning från prov på transportområdet och att avstängningsbeslut inte ska kunna överklagas till allmän förvaltningsdomstol, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att polisen bör få direktåtkomst till fler av Transportstyrelsens uppgifter och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Transportstyrelsen bör se över och kraftigt förbättra sin konsumentinformation och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Centerpartiet välkomnar konkreta åtgärder för att stoppa fusk vid förarprov och illegal utbildningsverksamhet på transportområdet. Det är av stor vikt att vi gemensamt bekämpar fusket och den kriminella verksamheten. Det handlar om trafiksäkerheten för alla som rör sig i trafiken. Regeringens proposition är därför ett steg i rätt riktning på några punkter, men vi vill, enligt ovan, föreslå några ändringar.

Enligt regeringens proposition 2021/22:190 Åtgärder mot fusk vid förarprov och mot illegal utbildningsverksamhet på transportområdet föreslås att regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer ska få meddela föreskrifter om avstängning från prov på transportområdet. Bemyndigandena ska införas i körkortslagen, lagen om yrkesförarkompetens, yrkestrafiklagen och taxitrafiklagen. Skyldigheten ska vara straffsanktionerad. Centerpartiet anser att avstängningar från prov på transportområdet inte ska kunna överklagas till allmän förvaltningsdomstol, något som alltså regeringen föreslår.

Det är bra att den som övningskör ska medföra identitetshandling men Centerpartiet anser att det behövs än tydligare åtgärder. Polisen måste få direktåtkomst till fler av Transportstyrelsens uppgifter i enlighet med Transportstyrelsens förslag i dess utredning Uppdrag att föreslå åtgärder mot fusk vid förarprov och illegal utbildningsverksamhet. Polisen måste enkelt kunna kontrollera tillstånd när de av olika anledningar stoppar fordon. Vi anser därmed att ytterligare åtgärder krävs och att regeringen borde åter­komma med konkreta förslag.

Centerpartiet vill också stärka konsumentens ställning. Det måste bli enklare att kontrollera att trafikskolan man anlitar är en legitim verksamhet och har tillstånd. I dag görs det via Transportstyrelsens webbplats men dessvärre är sökfunktionen svår att hitta, mycket rudimentär och endast på svenska. Transportstyrelsen måste se över och kraftigt förbättra sin konsumentinformation.

 

 

Anders Åkesson (C)

Mikael Larsson (C)