Regeringens förslag är en kompletterande lagstiftning till EU:s Bryssel II-förordning. Förordningen gäller frågor om äktenskapsskillnad, föräldraansvar och internationella bortföranden av barn, regler om vilken medlemsstats domstol som kan pröva en tvist med en internationell anknytning och regler om erkännande och verkställighet av avgöranden i EU. Regeringens förslag syftar till att stärka skyddet för barn i internationella situationer. Trots detta finns brister i förslaget just kring rättssäkerheten för barn.
Förtydliganden om och förstärkning av hur barnets delaktighet tillvaratas samt att barnet bör få uttrycka sina behov och sin situation behövs. Av vikt är även kompetensen hos yrkesverksamma. De bör ha särskild kompetens om bl.a. våld och förtryck samt vad bortförande av barn i en hederskontext innebär. Dessutom behöver de ha särskild kompetens i att möta barn i dessa situationer. Kvalitetssäkrande åtgärder för hur yrkesverksamma ska agera med barnet måste utarbetas samt tydliga riktlinjer behöver tas fram till berörda om regelverkets tillämpning.
Alla yrkesverksamma måste få tillräckligt med utbildning och verktyg för sitt arbete. Ett exempel på problematik är att socialtjänsten i många fall fått en besvärlig sits, där många parallella regelverk gäller. Dessutom måste de ta hänsyn till de växande problemen med hederskultur i Sverige. Många gånger har socialtjänsten fått ”problem i knät” från beslutsfattare, utan tydliga riktlinjer, verktyg, krav eller erforderlig utbildning. Det försvårar självklart jobbet och försämrar resultaten. Det är viktigt att få möjligheter, metoder och kompetenshöjning för att säkerställa barns rätt till delaktighet och för att kunna utföra arbetet på ett rättssäkert sätt.
Barnets perspektiv är centralt i sammanhanget. Därför bör uppföljning och konsekvensanalys genomföras utifrån barnperspektivet och hur de rättsliga aktuella förändringarna i lagstiftningen fungerat. Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) informerar om vikten av barnkonsekvensanalys och prövning samt hur detta kan ske. De lyfter att syftet med en barnkonsekvensanalys är att säkerställa att barns rättigheter finns med i beslutsfattandet inom en verksamhet, och en sådan analys måste anpassas utifrån rådande förutsättningar. Utöver detta menar vi i Sverigedemokraterna att även analyser och regelförändringars effekter måste följas upp.
Mikael Eskilandersson (SD) |
Roger Hedlund (SD) |
Angelica Lundberg (SD) |
|