Motion till riksdagen
2021/22:4513
av Daniel Riazat m.fl. (V)

med anledning av prop. 2021/22:162 Elevhälsa och stärkt utbildning för elever med intellektuell funktionsnedsättning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör återkomma med ett lagförslag som innebär att det ska finnas tillgång till specialpedagog och speciallärare för elevhälsans specialpedagogiska insatser och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Vänsterpartiet välkomnar förslagen i regeringens proposition. När en elev behöver stöd i skolan utanför ramarna för den ordinarie undervisningen, antingen i form av extra anpassningar eller i form av särskilt stöd så är det viktigt att hen får det.

Resurserna för särskilt stöd räcker inte till och de insatser som görs och kommer ofta alldeles för sent. Specialundervisningen behöver utvecklas och stärkas upp bl.a. genom att det finns specialpedagoger och speciallärare på alla skolor. Vänsterpartiet delar Specialpedagogiska skolmyndighetens synpunkter i sitt remissvar om att skolorna och elevhälsan behöver tillgång till båda professionerna. Därför räcker det inte som regeringen skriver i propositionen att ställa krav på tillgång till speciallärare eller specialpedagog i elevhälsans specialpedagogiska insatser. Rätten och möjligheterna till särskilt stöd behöver stärkas i alla skolor. För att alla elever ska kunna garanteras det stöd de har behov av måste mer göras. Tillgång till både speciallärare och special­pedagoger på skolorna är ett steg i rätt riktning. Regeringen bör därför återkomma med ett lagförslag som innebär att det ska finnas tillgång till specialpedagog och special­lärare för elevhälsans specialpedagogiska insatser. Detta bör riksdagen ställa sig bakom och ge regeringen till känna.

 

 

Daniel Riazat (V)

Ida Gabrielsson (V)

Christina Höj Larsen (V)

Momodou Malcolm Jallow (V)

Maj Karlsson (V)

Karin Rågsjö (V)

Vasiliki Tsouplaki (V)