Motion till riksdagen
2021/22:4504
av Anders Åkesson och Mikael Larsson (båda C)

med anledning av prop. 2021/22:187 Genomförande av ändringar i direktivet om miljökrav vid upphandling av bilar och vissa kollektivtrafiktjänster


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att miljöbilsdefinitionen ska vara teknikneutral och fokusera på fordonets utsläpp – well-to-wheel – samt inkludera biogasfordon och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Enligt regeringens proposition 2021/22:187 Genomförande av ändringar i direktiven om miljökrav vid upphandling av bilar och andra kollektivtrafiktjänster avser regeringen att lägga fram följande förslag:

  1. Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2011:846) om miljö­krav vid upphandling av bilar och vissa kollektivtrafiktjänster.
  2. Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2010:1065) om kollektivtrafik.

Centerpartiet anser att biogasfordon spelar en viktig roll i övergången till det fossilfria samhället. Biogas har låga utsläpp vid förbränning och tillverkningen är ett effektivt sätt att tillvarata restprodukter. Vi anser att en miljöbilsdefinition ska vara teknikneutral och fokusera på fordonets utsläpp enligt principen ”well-to-wheel”. Vi menar dock att reger­ingen underskattar den problematik som EU:s definition av ”rena fordon” innebär, där man tillämpar principen om ”zero tailpipe” i stället för ett livscykelperspektiv även kallat well-to-wheels”. Det innebär att alla bilar som drivs med ett bränsle (utom vätgas) kommer att missgynnas och i princip fasas ut. Det gäller inte bara biogasbilar, utan alla bilar som drivs på högblandade och rena biodrivmedel. Men det gäller också s.k. syntetiska bränslen (elektrobränslen) om dessa är gjorda av förnybar vätgas och återvunnen biogen CO. Förbränningen ger också då ett utsläpp från avgasröret men kan ur ett livscykelperspektiv innebära låga utsläpp.

Detta kommer att påverka svensk lagstiftning och våra upphandlingskriterier i nästa omgång. Och som vi ser saken riskerar detta ånyo att exkludera biogasbilen från miljö­bilsdefinitionen. Regeringen har varit oklar när det gäller vilken modell de lutar sig åt avseende miljöbilsdefinitionen: Föredrar de zero tailpipe framför well-to-wheels?

 

 

Anders Åkesson (C)

Mikael Larsson (C)