Motion till riksdagen
2021/22:4448
av Lina Nordquist m.fl. (L)

med anledning av prop. 2021/22:128 Nya regler för organdonation


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen ska återkomma till riksdagen om hur staten kan bidra till ökat antal intensivvårdsplatser som en följd av regeringens framlagda förslag och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Liberalerna är positiva till de föreslagna lagändringarna för att möjliggöra fler organ­donationer. Lagar och regelverk behöver tydligare utgå från den förkrossande majoritet av oss som vill donera och samtidigt ovillkorligen respektera den som sagt nej. Den anhörige bör inte ha vetorätt utan bara ombes vidareförmedla den enskildes vilja – beslutanderätten över den egna kroppen ska vara individens och ingen annans.

Vi ställer oss också bakom att det bör vara tillåtet att ge intensivvård för att rädda organ när en individ är på väg att dö, så länge det inte gör att personen lider mer eller inte får den vård personen behöver. Det skulle rädda många liv om sjukvårdspersonal under ett par dygn kunde hålla respiratorn igång, ge läkemedel och vårda kroppar för andra, okändas skull, när hoppet är ute för individens egen del. För de människor som desperat behöver organ kan det innebära skillnaden mellan liv och död.

För de flesta människor gäller att den dag de dör kan de kanske hjälpa åtta andra personer. Detta innebär att föreslagna riksdagsbeslut om att fler ska kunna donera och fler svårt sjuka människor få en ny chans medför ett uppenbart ansvar för att stärka sjukvårdens vårdplats- och intensivvårdskapacitet.

Detta uppmärksammas i regeringens proposition där det tydligt framhålls att ”en möjlig donator ska få ges organbevarande behandling. Med organbevarande behandling ska avses intensivvårdsinsatser och andra åtgärder för att bevara organens funktion eller förbättra förutsättningarna för transplantation”.

Eftersom syftet med propositionen är att möjliggöra fler organdonationer innebär detta att trycket på intensivvården med nödvändighet kommer att öka. Detta sker i ett läge där två års pandemi tydliggjort bristen på marginaler i sjukvården och bristen på vårdplatser. Välbemannade intensivvårdsplatser är med andra ord en förutsättning för att liv ska kunna räddas.

Vårdens övergripande dimensionering faller utanför ramen för detta lagstiftnings­ärende. Liberalerna har i andra sammanhang lagt förslag för att tydligt öka antalet slutenvårdsplatser. Vad som däremot faller inom ramen för ärendet är att regeringen snarast måste återkomma med förslag för hur staten kan bidra till att öka antalet intensivvårdsplatser för att möta det ökade behov som är en direkt följd av regeringens förslag.

När individen vid tröskeln till döden inte längre behöver sin kropp kan andra få sitt liv tillbaka. Varje åtgärd som låter fler svårt sjuka människor överleva är värdefull.

 

 

Lina Nordquist (L)

Johan Pehrson (L)

Maria Nilsson (L)

Gulan Avci (L)

Christer Nylander (L)

Mats Persson (L)

Allan Widman (L)