Motion till riksdagen
2021/22:4433
av Johan Forssell m.fl. (M)

med anledning av prop. 2021/22:138 Ett särskilt brott för hedersförtryck


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en utvidgad gärningsmannakrets och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Hedersrelaterat våld och förtryck hör inte hemma i Sverige. Ingen människa, oavsett kön eller härkomst, ska få sin frihet beskuren av närmast medeltida normer. Hela sam­hället måste markera med betydligt större kraft att vi inte passivt tittar på när allt fler vittnar om hur hedersnormer får fäste. Det är därför skärpt lagstiftning är så centralt, liksom för att ge brottsoffren upprättelse för vad de utsatts för.

I Sverige ska ingen ha rätt att hindra någon annan från att gå ut och röra sig fritt, träffa kompisar, besöka ett badhus, jobba eller skaffa sig en utbildning. Men i dag lever många vuxna och barn under hedersrelaterat våld och förtryck. Det hedersrelaterade våldet och förtrycket kännetecknas av att det oftast utövas kollektivt. Kontrollen av flickors och kvinnors sexualitet är central och valet av partner är inte individens eget val utan en angelägenhet för familjen eller hela släkten. Våldet och förtrycket drabbar både flickor och kvinnor, pojkar och män, och det är både män och kvinnor som är förövare. Hbtq-personer är särskilt utsatta. Ibland är en och samma person både utsatt och för­övare; detta gäller inte minst pojkar och unga män.

Religion, kultur eller kontrollbehov som utövas för att begränsa någon annans frihet och rätt att bestämma över sitt eget liv hör inte hemma i Sverige. Hedersrelaterat våld och förtryck ska bekämpas med kraft. Frihet och trygghet ska gälla alla.

Moderaterna har länge drivit frågan om att införa en särskild brottsrubricering för hedersbrott. Vi välkomnar därför att så nu sker. Då hedersrelaterat förtryck och våld ofta utövas kollektivt borde dock det nya brottets gärningsmannakrets vara vidare, så att det av lagtexten uttryckligen framgår att gärningar som flera olika personer begår i sam­förstånd omfattas. En sådan lagstiftning skulle också ha en viktig normerande effekt.

Efter invändningar från Lagrådet om vissa av regeringens bedömningar i frågor gällande osjälvständiga brottsformer, som anstiftan och medhjälp, anförs i propositionen att regeringen avser att återkomma om detta. I samband med detta, och allra senast före utgången av 2022, bör regeringen också återkomma med ett konkret förslag på hur lag­texten kan utformas så att det uttryckligen framgår att gärningar som flera olika perso­ner begår i samförstånd omfattas.

 

 

Johan Forssell (M)

Louise Meijer (M)

Ellen Juntti (M)

Mikael Damsgaard (M)

Sten Bergheden (M)