Motion till riksdagen
2021/22:431
av Ann-Sofie Lifvenhage (M) och Pia Steensland (KD)

Pilotprojekt – för minskad arbetslöshet i Sörmland


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att genomföra ett pilotprojekt med Sörmland som pilotlän för samverkansinsatser mellan myndigheter och näringsliv i syfte att minska arbetslösheten bland grupper som i dag står långt ifrån arbetsmarknaden, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Sörmland är ett av de län som angränsar geografiskt samt har pendlingsavstånd till Stockholm, och länet ingår därav i samma arbetsmarknadsregion. Trots detta är arbets­lösheten i delar av länet bland de högsta i landet. Något som förvärrats under corona­krisen då speciellt arbetslösheten bland unga skjutit i höjden.

Sörmlands förutsättningar med gröna näringar, attraktiva besöksmål och välutbyggd kollektivtrafik och ett stort antal potentiella arbetstillfällen inom pendlingsavstånd borde bidra till en hög sysselsättningsgrad i hela länet.

Den höga arbetslösheten beror bland annat på låg utbildningsnivå, eller arbetslöshet i samband med omställning inom olika företag, men också att det är många utrikes­födda i vissa kommuner, där utbildningsmatchning och kunskap i svenska behöver bli bättre.

I Sörmland finns positiva exempel där statliga myndigheter tillsammans med kommuner eller företag har hittat ett sätt att matcha personer till företag. Ett exempel är Flens Byggelement som genom ett framgångsrikt samarbete med Arbetsförmedlingen kunde anställa ett helt nytt arbetslag när de behövde köra sin verksamhet även nattetid.

Matchningsarbete som bygger på samarbete mellan myndigheter, kommuner och näringsliv likt det på Flens Byggelement är avgörande för att minska arbetslösheten i grupper som står långt ifrån arbetsmarknaden. Genom samarbetet kan arbetet identifi­eras på lämpliga arbetsplatser för att tydligare arbeta med introduktion och handledning när den arbetssökandes språk och erfarenhet inte är exakt det som traditionellt förväntas. För att satsningen ska vara framgångsrik bör företagarna få förenklade regler för att kunna anställa personer under en period för att också kunna avsluta anställningen om inte matchningen fungerar på ett tillfredsställande sätt.

Att prova nya arbetssätt för att minska arbetslösheten kräver tålamod och uppfin­ningsrikedom. Vi är övertygade om att identifiering av svårigheter och framgångs­faktorer görs bäst inom ett avgränsat geografiskt område – ett pilotlän – för att sedan utvärderas och lanseras nationellt.

Sörmland vore ett lämpligt pilotlän baserat på den låga sysselsättningsgraden till­sammans med tidigare erfarenhet från framgångsrika matchningsprojekt. Därtill har länet tillgång till flera olika lämpliga näringsverksamheter inom lantbruk, industri och utbildning.

 

 

Ann-Sofie Lifvenhage (M)

Pia Steensland (KD)