Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en översyn av gällande regelverk och lagar i syfte att förbättra årsrikas villkor på arbetsmarknaden och möjliggöra fortsatt arbete efter generell pensionsålder för den som så önskar, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
Andelen över 65 år som väljer att fortsätta sitt yrkesliv ökar ständigt i Sverige. Något som på alla plan är positivt. För samhället då fler behövs i arbete för att klara framtida pensionsavgångar, för arbetsplatser då viktig kunskap och erfarenhet stannar kvar i arbetslivet och för individen som fortsätter att hålla sig aktiv och åtnjuta känslan att vara behövd och efterfrågad. Den positiva trenden till trots finns fortsatt många minor för de årsrika att kryssa mellan i det svenska samhället. Minor vi måste belysa och aktivt arbeta med för att motverka och desarmera.
Under pandemin fick vi flera kvitton på att systemet inte hänger med i tiden med en föränderlig pensionsålder och ett tillvaratagande av årsrik kompetens. Exempelvis kunde man som heltidsarbetande företagare över 65 år inte ansöka om ersättning för att stanna hemma från arbetet i enlighet med riktlinjerna som gavs generellt för medborgarna då medborgare över 65 år förväntades, enligt regelverket, att vara pensionärer och inte förvärvsarbetande. Detta ledde i sin tur till att gruppen hamnade i kläm, folkhälsomyndigheten uppmanade till att hålla sig hemma men den ersättning som skulle täcka en bortavaro från arbetet fanns inte att söka. Generellt är det även svårt att som äldre än 67 år få behålla en fast anställning trots att man själv gärna fortsätter arbetet. För att lösa detta måste systemet ”luras” med de anställda som inhyrda konsulter från sitt eget bolag istället för att kunna fortsätta sin anställning.
En genomlysning med glasögon för att underlätta och motivera årsrika att stanna i ett aktivt yrkesliv ligger i Sveriges intresse och bör initieras av riksdagen.
Ann-Sofie Lifvenhage (M) |
|