Motion till riksdagen
2021/22:4262
av Joar Forssell m.fl. (L)

med anledning av prop. 2021/22:22 Svenskt deltagande i Förenta nationernas stabiliseringsinsats i Mali


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om tidsplanen för en avveckling av det svenska bidraget till Minusma och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Regeringen vill fortsätta ställa en svensk väpnad styrka till förfogande för deltagande i Förenta nationernas (FN) stabiliseringsinsats i Mali (Minusma) till den 31 december 2022, under förutsättning att det även fortsättningsvis finns ett giltigt mandat för styrkan enligt beslut av FN:s säkerhetsråd. Den totala svenska styrkan består av 220 personer. En ordnad avveckling av insatsen planeras påbörjas under 2023 och insatsen ska vara avvecklad vid halvårsskiftet 2024. Minusmas övergripande uppgift är att stödja genom­förandet av fredsavtalet från 2015.

Liberalerna inser behovet av stabiliseringsinsatser, skydd av civila, främjandet av mänskliga rättigheter, humanitär verksamhet och stöd till den politiska övergångs­processen, inklusive genomförande av demokratiska val. Men trots en långvarig och omfattande utländsk truppnärvaro går utvecklingen i Mali åt fel håll.

Militärkupper genomfördes i augusti 2020 och maj 2021. Sedan september 2020 genomförs en övergångsperiod om 18 månader för en återgång till folkvalt styre, vilket innebär att demokratiskt val ska genomföras mars/april 2022. Den nuvarande regimen, som alltmer framstår som en militärjunta, har dock inte visat några tecken på att vilja genomföra ett sådant val.

Samtidigt är säkerhetsläget i landet under konstant försämring. Frankrike håller på att avveckla operation Barkhane, den insats som bekämpat islamistiska grupper i regionen. Truppnärvaron på 5 100 franska soldater ska halveras och tre baser i norra delen av landet kommer att stängas före årsskiftet. Tanken är att Malis militär ska ta över uppgiften och att specialförbanden i Task Force Takuba – där Sverige även ingår – ska stödja dem i strid. Frankrikes engagemang för Mali framstår som alltmer osäkert.

Till detta kommer Malis bekymmersamma kontakter med Ryssland. Enligt flera uppgifter planerar Malis militärjunta att kontraktera Wagner Group, en paramilitär styrka med starka kopplingar till Kreml. Mali, ett av världens fattigaste länder, har även fördjupat sitt militära samarbete med Ryssland genom att köpa försvarsmaterial. En första leverans av fyra helikoptrar, vapen samt ammunition levererades i början av oktober. Svenska soldater ska aldrig riskera att i något avseende stå sida vid sida med ryska legosoldater.

Mot bakgrund av ovanstående anser Liberalerna att det svenska bidraget till Minusma bör vara avvecklat senast vid halvårsskiftet 2023.

 

 

Joar Forssell (L)

 

Allan Widman (L)

Johan Pehrson (L)

Maria Nilsson (L)

Lina Nordquist (L)

Gulan Avci (L)

Christer Nylander (L)

Mats Persson (L)