Motion till riksdagen
2021/22:4185
av Andreas Carlson (KD)

Ombyggnation av riksväg 26/47


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att fortsätta ombyggnationen av riksväg 26/47 och prioritera ombyggnationen av sträckan Mullsjö–Slättäng och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att prioritera ombyggnationen av riksväg 26/47 sträckan Månseryd–Hedenstorp och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

När riksväg 26/47 mellan Mullsjö och Månseryd äntligen är byggd behövs nu åtgärder på omkringliggande vägsträckor för att undvika trafikfarliga flaskhalsar.

Mullsjö–Slättäng

Uthålligt arbete lönar sig. Torsdagen den 12 september 2019 var det invigning av den ombyggda vägsträckan riksväg 26/47 mellan Mullsjö och Jönköping. Flera mycket allvarliga olyckor har gett vägen öknamnet ”dödens väg”. Många har drivit frågan om en ombyggnation i decennier. Det har också varit en viktig fråga för mig att driva i riksdagsarbetet. Tack vare Kristdemokraternas prioritering i den dåvarande allians­regeringen, tidigarelades ombyggnationen och fastställdes i den nationella planen den 3 april 2014. Den 17 mars 2017 startade ombyggnationen.

När vägen stod klar och invigdes var det en stor glädje och även lättnad. Men riksväg 26/47 slutar inte i Mullsjö. Vägsträckan från Mullsjö till Slättäng är också eftersatt och behöver rustas upp. När nu vägen mellan Mullsjö och Jönköping är klar är det också troligt att belastningen ökar på den del som inte är ombyggd. Därför är det angeläget att prioritera och tidigarelägga ombyggnationen av riksväg 26/47 från Mullsjö till Slättäng.

Såväl Mullsjö kommun som Region Jönköpings län understryker att vägen utgör ett viktigt stråk med mer än 4 000 trafikerande fordon per dygn. Väg 26/47 är ett av de stråk i länet som är i störst behov av åtgärder. Vägen saknar i dag mötesseparering, är smal och har dålig profilstandard. Dessutom finns ett stort antal plankorsningar och anslutningar. Sammantaget gör det att olycksrisken är stor och framkomligheten dålig i högtrafik.

Vägsträckan är med i Trafikverkets plan. Byggstart planeras år 2025, med en bygg­tid på 2–3 år. Sträckan föreslås i huvudsak byggas om till 2+1-väg, med mittseparering och viltstängsel utmed vägen. Hastighetshöjning föreslås till 100 km/h. Sträckans längd är ca 15 kilometer.

Ett första samråd hölls novemberdecember 2020, och ett digitalt samråd har hållits juni 2021. Projektets nästa steg (hösten 2021) är att länsstyrelsen ska besluta om väg­planen innebär betydande miljöpåverkan, vilket i så fall kräver en miljökonsekvens­beskrivning.

Arbetet med vägplanen fortsätter, där Trafikverket tar egna utredningar och inkomna synpunkter i beaktande. Efter samråd har Trafikverket gått vidare med en inriktning mot en förbifart öster om Broholm (det s k alternativ 3). Under hösten 2021 genomförs markundersökningar och mätarbeten i den tänkta sträckningen öster om Broholm.

Därefter planeras att bjuda in till nytt samråd under vintern/våren 2022. I det läget presenteras planbeskrivning och plankartor, där Trafikverket föreslår hur ombyggna­tionen kommer att se ut för väg 26/47 mellan Mullsjö och Slättäng. Den färdiga vägplanen ska sedan ställas ut för granskning och kan enligt Trafikverket fastställas tidigast våren 2023.

Det är angeläget att tidsplanen inte förskjuts och därför är det angeläget att sträckan prioriteras. Detta bör ges regeringen till känna.

Månseryd–Hedenstorp

Det är också angeläget att den så kallade västerleden, väg 26/47/195 från avfarten Månseryd till Hedenstorpsrondellen, byggs ut så snabbt som möjligt. Vägen är hårt trafikerad och i och med utbyggnaden mellan Mullsjö och Månseryd beräknas trafiken öka.

Vägen är viktig nationellt men även regionalt, främst för arbetspendling och gods-transporter. Vägen är idag mötesfri med omväxlande ett respektive två körfält, men börjar nå kapacitetsgränsen.

Trafikverket planerar nu för en ny sträcka med två filer i båda riktningarna, en 2+2-väg. Planerad byggstart är år 2025. Syftet med investeringen är att öka trafiksäkerheten samt förbättra framkomligheten och tillgängligheten på sträckan och vid trafikplatserna Åsens gård och Klämmestorp.

Trafikplatsen vid Åsens gård saknar accelerations- och retardationsfält, vilket föreslås åtgärdas. Vid Klämmestorp finns en plankorsning, som föreslås ersättas av en ny trafikplats av enkel typ. Totalt omfattar objektet åtgärder längs en 7 kilometer lång.

Trafikverket har haft ett första samråd våren 2021. Länsstyrelsen i Jönköpings län hanterar nu beslut om betydande miljöpåverkan. När beslutet är fattat planerar Trafik­verket för ett nytt samråd i slutet på november 2021, där synpunkter kommer inhämtas på vägens utformning.

Det är bra att processen är igång och samtidigt angeläget att vägen prioriteras och om möjligt tidigareläggs för att påskynda byggprocessen.

 

 

Andreas Carlson (KD)