Motion till riksdagen
2021/22:4147
av Jonny Cato m.fl. (C)

Utgiftsområde 8 Migration


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen anvisar anslagen för 2022 inom utgiftsområde 8 Migration enligt förslaget i tabell 1.

Motivering

Vi lever i en globaliserad värld. Fler människor i världen migrerar, för att söka skydd från krig, terror och förtryck men också för att arbeta och studera. Fler än 80 miljoner människor befinner sig på flykt runt om i världen. Majoriteten av alla som flyr från sitt hemland flyr till närområdena, men en del söker skydd i Europa.

Under 2015 tog Sverige emot knappt 163 000 asylsökande, varav drygt 35 000 var ensamkommande barn och ungdomar. Det var en situation som saknar motstycke i modern svensk historia och skapade en ansträngd situation där ansvariga kommuner, myndigheter och frivilliga krafter sattes under stor press. En ansvarsfull migrations­politik kombinerar medmänsklighet och humanism med ordning och reda. Den tar även hänsyn till den nya verklighet som vi har upplevt under de senaste åren. En viktig del i detta är att EU gemensamt måste ta ett större ansvar.

För att EU ska ta ett större gemensamt ansvar för människor på flykt krävs att EUländerna har en likvärdig asyllagstiftning. Samtidigt är det viktigt att skapa bästa förutsättningar för att människor som kommer till Sverige ska kunna integreras. Center­partiet står därför i huvudsak bakom den migrationslagstiftning som infördes sommaren 2021, som innebär att tillfälliga uppehållstillstånd är huvudregeln, att skyddsbehövande har rätt till familjeåterförening, en bredare humanitär grund samt att försörjningskrav är huvudregeln för att få permanent uppehållstillstånd och vid anhöriginvandring.

En migrationspolitik som kombinerar medmänsklighet med ordning och reda förut­sätter att den som fått avslag på sin asylansökan återvänder till sitt hemland. Idag är det inte tillräckligt många personer som återvänder efter avslagsbeslut. Ytterligare åtgärder behöver därför vidtas för att ett sammanhållet, humant och effektivt återvändande ska komma på plats. För att kunna vidta åtgärder för att öka återvändandet måste de asyl­beslut som fattas vara korrekta och lagstiftningen vara förutsägbar. Det är därför centralt att rättssäkerheten under asylprocessen är hög och att lagstiftningen håller över tid, så att den som ansöker om uppehållstillstånd i Sverige vet vad som gäller. Vi anser därför att det behöver tillsättas en utredning som ser över om och hur rättssäkerheten under asylprocessen kan förstärkas.

Centerpartiet vill styra om migrationen mot mer självförsörjning med hjälp av reformer för minskade utgifter. Vi anser att rätten till skydd är viktigare än snabb tillgång till alla välfärdsförmåner. Asylsökande som kommer till Sverige på egen hand ska därför kunna kvalificera sig in i trygghetssystemen. Vi har därför bland annat lagt förslag om att etableringsersättningen ska göras om till ett etableringslån.

De många människor som är på flykt kräver ett stort åtagande från EU, Sverige och andra länder. Sverige och EU ska ta sitt ansvar på alla nivåer för ett mottagande som prioriterar de mest utsatta och de med störst skyddsbehov. Centerpartiets utgångspunkt är därför att Sverige och EU ska ta emot ett större antal kvotflyktingar genom UNHCR än vad vi gör i dag. En kvot bör tas fram baserad på hur ett långsiktigt hållbart mot­tagande kan upprätthållas.

En arbetskraftsinvandring med utgångspunkt i dagens regelverk

Arbetskraftsinvandringen är en stor tillgång för Sveriges kompetensförsörjning, för samhällets ekonomi och för företagens konkurrenskraft. Sveriges tillväxt är beroende av utländsk kompetens. Vi vill därför värna dagens regler för arbetskraftsinvandring. Företag kan avgöra vilka personer de vill anställa bättre än vad Arbetsförmedlingen eller ett fackförbund kan. Det är i företagen som jobben växer fram och det är företagen som bäst kan avgöra vilken kompetens de behöver rekrytera.

Det är viktigt att de kompetensutvisningar som skett av arbetskraftsinvandrare de senaste åren upphör. Antalet kompetensutvisningar har minskat under de senaste åren men viss problematik kvarstår. Sverige måste också kunna konkurrera med andra länder om arbetskraft. Därför är det viktigt att Sverige ser till att arbetskraftsinvandrare väljer att arbeta i just Sverige. Det förutsätter att vi har ett fungerade och samordnat system när man väl kommer hit, i likhet med många andra EU-länder.

Det är också viktigt att värna villkoren på svensk arbetsmarknad och även fortsatt motverka missbruk av reglerna för arbetskraftsinvandring. Det har framkommit att arbetskraftsinvandrare utnyttjas av organiserade kriminella nätverk men också att arbetstillstånd används som ett sätt att utnyttja välfärdssystemet. Det är viktigt att bukt med denna problematik.

Förslag till anslagsfördelning

Tabell 1 Centerpartiets förslag till anslag för 2022 för utgiftsområde 8 uttryckt som differens gentemot regeringens förslag, tusental kronor

Ramanslag

Regeringens förslag

Avvikelse från regeringen

1:1

Migrationsverket

4 233 098

−9 204

1:2

Ersättningar och bostadskostnader

2 190 000

±0

1:3

Migrationspolitiska åtgärder

123 013

±0

1:4

Domstolsprövning i utlänningsmål

720 015

−1 032

1:5

Rättsliga biträden m.m. vid domstolsprövning i utlänningsmål

204 800

±0

1:6

Offentligt biträde i utlänningsärenden

249 786

±0

1:7

Utresor för avvisade och utvisade

327 202

±0

1:8

Från EU-budgeten finansierade insatser för asylsökande och flyktingar

408 450

±0

Summa

8 456 364

−10 236

Tabell 2 Centerpartiets förslag till anslag för 2022 till 2024 för utgiftsområde 8 uttryckt som differens gentemot regeringens förslag, miljoner kronor

 

 

Avvikelse från regeringen

 

 

2022

2023

2024

Utgiftsområde 8 Migration

1:1

Migrationsverket

−9

−25

−25

1:4

Domstolsprövning i utlänningsmål

−1

−4

−4

Summa

−10

−29

−29

Centerpartiets överväganden

Centerpartiet anser att migrationspolitiken måste kombinera medmänsklighet och ordning och reda. Vi värnar rätten att söka asyl. Det är viktigt att asylprocessen inte är onödigt lång och att de asylbeslut som fattas är rättssäkra. Arbetet med återvändande för de som får avslag på sin asylansökan måste ske på ett effektivt sätt och integrationen för de som får stanna måste sätta igång direkt.

Centerpartiet föreslår en sänkning av pris- och löneomräkningen, vilket påverkar de anslag som räknas upp med denna.

 

 

Jonny Cato (C)

 

Martina Johansson (C)

Catarina Deremar (C)