Motion till riksdagen
2021/22:4138
av Aphram Melki (C)

Inrätta en nationell gängkommission under Noa


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att inrätta en nationell gängkommission under Nationella operativa avdelningen (NOA) för att komma till rätta med gängkriminaliteten och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att gängkommissionen även ska arbeta med avhopparverksamhet och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om hur staten ska kunna bidra för att poliser som arbetar under gängkommissionen ska få ett risktillägg månatligen under sitt uppdrag för kommissionen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Den grova brottsligheten eskalerar i samhället. Dödskjutningar, bränder, sprängningar, utpressning, tystnadskultur och förekomsten samt vidden av parallella samhällsstruk­turer med egna lagar har blivit allt vanligare. Gängkriminaliteten påverkar barn, vuxna, äldre och företagare. Polisen har idag stora svårigheter att bryta sönder den kriminella hierarkin och nyrekryteringen till gängen. Detta måste få ett slut då det hotar de demo­kratiska grundvalarna och den allmänna tron på rättssamhället.

Den komplexa utmaning vi nu står inför kräver omfattande insatser. Därför behöver vi en nationell gängkommission som arbetar under nationella operativa avdelningen, NOA, för att komma tillrätta med gängkriminaliteten. Gängkommissionen ska även säkerställa och arbeta med avhopparverksamhet samt samordna det förebyggande arbetet. Poliser som arbetar under gängkommissionen ska få ett risktillägg månatligen under sitt uppdrag för kommissionen.

 

 

Aphram Melki (C)