Motion till riksdagen
2021/22:4094
av Annika Hirvonen och Annika Strandhäll (MP, S)

Pappadagar även för nyanlända och studenter


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att även dagar med föräldrapenning på grundnivå ska ingå i den tid för vilken en förälder inte kan lämna över sin rätt till föräldrapenning till någon annan (den s.k. reserverade tiden) och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

En av de viktigaste åtgärderna för att uppnå ekonomisk jämställdhet mellan män och kvinnor är att säkerställa att män och kvinnor delar lika på föräldraledigheten. Idag tar kvinnor ut majoriteten av föräldradagarna. De enskilda beslut som haft störst påverkan på mäns uttag av föräldraledighet är att vi i flera steg ökat antalet reserverade dagar i föräldraförsäkringen för vardera föräldern, populärt kallat pappadagar. Sådana reserv­erade dagar finns emellertid bara för personer som har föräldrapenning som baseras på sjukpenninggrundande inkomst, SGI.

För personer som saknar SGI finns inga ”pappadagar”. Det här är personer som av olika skäl inte yrkesarbetat i tillräckligt hög utsträckning för att ha hunnit få en SGI. Det kan röra sig om väldigt unga personer, studenter eller nyanlända till Sverige. Vi anser inte att ett jämställt föräldraskap är mindre angeläget i dessa grupper. Tvärtom vet vi att det främst är män med låga inkomster som avstår föräldradagar idag. Vi föreslår därför att även föräldrapenning på grundnivå ska ingå i den tid för vilken en förälder inte kan lämna över sin rätt till föräldrapenning till någon annan i enlighet med förslagen i SOU 2017:101.

 

 

Annika Hirvonen (MP)

Annika Strandhäll (S)