Världens regnskogar är hem för hälften av alla djur- och växtarter på jorden och för flera olika ursprungsbefolkningar. Nu vittnar de om att skogsskövlingen skenar. De kämpar för sin överlevnad, inte sällan med livet som insats.
Regnskogar binder stora mängder koldioxid, men när den skövlas eller brinner frigörs enorma mängder och bidrar till global uppvärmning. Forskare larmar om att Amazonas redan nu släpper ut mer koldioxid än vad regnskogen binder, och att man snabbt närmar sig den smärtgräns där Amazonas ekosystem börjar kollapsa och förvandlas till savann. Det kan sätta igång en dominoeffekt med ödesdigra förändringar. Konsekvenserna för biologisk mångfald, för klimatet och för mänskliga rättigheter är massiva. Som om inte det vore nog pekar virusforskare på att en ökad exploatering av regnskogen kan leda till en ökad risk för utbrott av nya sjukdomar från djur till människor. Enligt World Economic Forums globala riskrapport är biologisk mångfald den näst största globala risken efter klimatförändringar inom området miljö.
Det finns flera olika initiativ för att skydda världens skogar inom ramen för EU. När det gäller handelspolitik skriver kommissionen att den under 2021 kommer att lägga fram ett lagstiftningsförslag för att minimera utsläppandet på EU-marknaden av produkter som är förknippade med avskogning eller skogsförstörelse, och främja import och värdekedjor som är skogsvänliga. Miljöpartiet anser att regeringen ska vara en stark röst i EU för skydd av skogar såväl på hemmaplan som över planeten.
I förhandlingarna om det stora handelsavtalet mellan EU och Mercosurländerna, där Brasilien är tongivande, har det understrukits att Brasilien har skrivit på Parisavtalet och därmed åtagit sig att förhindra skogsskövling. Agerandet från Bolsonaro visar på motsatsen. För oss gröna är valet enkelt: Så länge regnskogen skövlas och bränns, så länge människor mördas och fördrivs för att de skyddar sina hem, är det för oss otänkbart att Sverige och EU skriver under Mercosuravtalet.
Inom utvecklingssamarbetet stödjer Sverige organisationer och projekt som arbetar för att minska avskogning och för att öka erkännandet av ursprungsfolks naturresursrättigheter. Sverige deltar också aktivt i flera olika internationella processer om hållbart brukande och bevarande av skog.
Rapporten ”Forests on fire” visar att de sju största bankerna i Sverige har stora ekonomiska intressen i företag som producerar, distribuerar och säljer soja och nötkött – vilket är de främsta drivkrafterna bakom avskogningen. Organisationerna bakom rapporten rekommenderar regeringen att stödja de initiativ som pågår på EU-nivå, och att driva politik för ett svenskt och globalt hållbart livsmedelssystem, bland annat att fasa ut sojaimport för djurfoder och andra riskgrödor, och att främja svenskt kött och svenska mejeriprodukter från naturliga betesmarker och ekologisk produktion. Miljöpartiet anser att det är orimligt att svensk konsumtion och produktion driver på skogsskövling och hotar mänskliga rättigheter på andra sidan jordklotet.
Med Miljöpartiet i regering har hållbarhetsreglerna skärpts för flera av AP-fonderna, och utsläppen har gått ner kraftigt. Fler AP-fonder ska få skärpta hållbarhetsregler. AP-fonderna arbetar med biologisk mångfald där det är relevant (till exempel har Andra AP-fonden riktlinjer om att inga fastigheter inom Amazonas biologiska zon får förvärvas), men har inte någon strategi eller separat rapportering för biologisk mångfald. Som en jämförelse har andra ledande internationella pensionsfonder inte heller det. Det finns en ökad efterfrågan på utveckling av branschstandarder. FN, Global Canopy och WWF koordinerar ett initiativ för ”Task Force for Nature-related Financial Disclosures”. Syftet är att komplettera de rekommendationer om rapportering som redan finns för klimatrelaterade risker. Vi anser att Sverige aktivt ska stödja detta arbete.
Kommunernas inköp 2016 bedömdes ha medfört en förändrad global landanvändning på drygt en miljard kvadratmeter. Det motsvarar 25 procent av Sveriges landyta. I Upphandlingsmyndighetens kriteriebibliotek finns hållbarhetskrav. Kriterier med koppling till Ett rikt växt- och djurliv finns inom produktgrupperna bygg och fastighet, fordon och transport och livsmedel och måltidstjänster.
Miljöpartiet anser att det behövs åtgärder för att se till att offentlig upphandling i högre utsträckning bidrar till att nå mål för biologisk mångfald.
Amanda Palmstierna (MP) |
|
Mats Berglund (MP) |
Elisabeth Falkhaven (MP) |
Maria Gardfjell (MP) |
|