Motion till riksdagen
2021/22:4058
av Maria Gardfjell (MP)

Klimatanpassad skog


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att introducera ett mer omfattande arbete för att klimatanpassa Sveriges skogar och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att öka andelen hyggesfritt skogsbruk och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

För att Sverige ska bli klimatpositivt behöver skogen bidra med råvaror till byggnation, olika produkter och energi. Men en skarpare strategi behövs också för att skogen ska fungera som en växande kolsänka. Klimatförändringarna innebär dock att förutsätt­ningarna för skogen och skogsbruket förändras.

Det är mycket viktigt att vi förbereder oss noga så att negativa effekter av klimat­förändringar, som skogsbränder, torka och skadeangrepp, kan förebyggas och mini­meras.

Brukandet av skogen behöver klimatanpassas så att skogen ger en fortsatt god av­kastning samtidigt som den biologiska mångfalden behålls och hänsyn tas till allmänna intressen. En bevarad biologisk mångfald är i sig ett viktigt verktyg för att klara klimat­utmaningarna. Ju bättre klimatanpassad skogen blir, desto mindre behöver de framtida avverkningarna påverkas av olika slags skador och angrepp.

Svenska myndigheter har ett uppdrag att arbeta med klimatanpassning, i enlighet med förordning 2018:1428. Skogsstyrelsen har skrivit en utmärkt rapport om sitt arbete som jag önskar att fler skogsägare och skogsintresserade får möjlighet att ta del av.

I rapporten framkommer att skador förebyggs långsiktigt och kostnadseffektivt genom att skogen är ståndortsanpassad och stormsäker och har hög grad av variation. En viktig del i riskspridningen är satsningar på mer bland- och lövskog samt våtmarker och ökad kunskap om stormtåliga beståndskanter. Man kan också läsa att ”färre stora hyggen innebär till exempel både en minskad risk för vattenrelaterade skador nedströms och en större variation på landskapsnivå till nytta för biologisk mångfald och frilufts­liv.

För att få ett mer variationsrikt skogsbruk behövs aktiva skogsägare och hyggesfria metoder kan vara en strategiskt viktig del affärsmässigt, miljömässigt och för klimat­anpassningen.

Skogsstyrelsen måste på ett genomgripande och systematiskt sätt introducera ett omfattande arbete för klimatanpassning av Sveriges skogar och inkludera ett aktivt arbete för att öka andelen hyggesfritt skogsbruk.

 

 

Maria Gardfjell (MP)