Motion till riksdagen
2021/22:4047
av Mikael Damsgaard (M)

Järnväg Stockholm–Oslo via Västerås


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om järnvägen sträckan Stockholm–Västerås–Oslo och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om fyrspår på Mälarbanan och dubbelspår mellan Kolbäck och Hovsta och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Järnvägen mellan Stockholm och Oslo går genom flera växande regioner. Längs sträckan bor ungefär 3,5 miljoner människor och här finns en stor andel av Sveriges och Norges högre lärosäten och tillväxtnoder på idealiska järnvägsavstånd mellan varandra. Med förbättringar av befintlig infrastruktur och ett par nya länkar skulle det vara möjligt att binda samman Stockholm och Oslo med en restid på under tre timmar.

För Västmanlands del är det centralt att spårkapaciteten på Mälarbanan, från Barkarby in mot Stockholms C, byggs ut till fyrspår. Det skulle medföra möjlighet till högre hastigheter och fler resande. Men spårkapaciteten behöver också utökas västerut mot Örebro. Dubbelspår mellan Kolbäck och Hovsta är också en förutsättning både för mer regionalt resande och för att få ihop hela sträckan OsloStockholm på under tre timmar. Med satsningarna på spår- och kapacitetsförstärkningar mellan Stockholm och Oslo via Västerås binds inte bara huvudstäderna bättre samman. Det förbättrar också pendlingsmöjligheterna inom Mälardalen och mellan viktiga regionstäder i Svealand.

De initiala utredningarna visar att förbindelsen i sin helhet är lönsam ur ett samhälls­ekonomiskt perspektiv och, i stora delar, också ur ett företagsekonomiskt perspektiv.

I praktiken innebär det att det går att hitta intäkter som gör att största delen av kostnaden inte behöver betalas med skattemedel. Det hanterbara avståndet, det starka trafikunderlaget och de möjliga miljövinsterna gör StockholmOslo till ett av de mest relevanta infrastrukturprojekten i Norden. Både Sverige och Norge har erfarenheter av olika former av organisatoriska och finansiella lösningar för genomförande av ny, gräns­överskridande infrastruktur. Med den norska regeringens positiva besked om att utreda en snabbare järnvägsförbindelse mellan Oslo och Stockholm har projektet tagit ett stort steg framåt.

Det är därför angeläget att regeringen nu tar nästa steg för att möjliggöra restider på under tre timmar med tåg mellan Stockholm och Oslo. Fyrspår på Mälarbanan liksom dubbelspår mellan Kolbäck och Hovsta är avgörande beståndsdelar för att få helheten med en ny och snabb järnvägsförbindelse mellan Stockholm och Oslo på plats.

 

 

Mikael Damsgaard (M)