Motion till riksdagen
2021/22:4026
av Eva Lindh m.fl. (S)

Möjligheten att ta del av förundersökning före rättegång


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att se över lagstiftningen gällande möjligheten att utöka sekretessen för förundersökningar fram till rättegång och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Under pågående utredningar (förundersökningar) gäller så kallad förundersöknings­sekretess. Det innebär att uppgifterna i en förundersökning inte lämnas ut eftersom detta skulle kunna skada utredningen. Anledningen till att det finns förundersökningssekre­tess är att misstänkta kan försvåra en utredning om de vet vad vittnen och målsäganden. Det finns också en risk för att bevis kan förstöras och att misstänkta försöker att påverka vittnen eller den som utsatts för brottet.

Förundersökningen blir dock offentlig när åtal är väckt. Beslut om att förundersök­ningen fortsatt ska vara sekretessbelagd förekommer dock om en enskild kan lida men av att uppgifterna blir kända. Det verkar dock som om den bedömningen är väl snäv.

Särskilt uppenbar är risken för vittnen och målsägande när brottet är begånget av kriminella nätverk. En redan svår situation för berörda blir ännu svårare och möjlighe­terna till en rättvis dom minskar. Det kan finnas ett behov av att se över lagstiftningen gällande möjligheten att utöka sekretessen för förundersökningar fram till rättegång.

 

 

Eva Lindh (S)

Johan Andersson (S)

Johan Löfstrand (S)

Mattias Ottosson (S)

Teresa Carvalho (S)