Motion till riksdagen
2021/22:3937
av Linda Modig (C)

Förbättrad trafiksäkerhet för A-traktorer


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ökningen av antalet A-traktorrelaterade olyckor bör hejdas och att åtgärder för ökad trafiksäkerhet för A-traktorer snarast bör vidtas och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

A-traktorer innebär en fantastisk möjlighet för många ungdomar, inte minst för de som lever och bor i glesbygden och landsbygden, att kunna ta sig runt obehindrat. Antalet A-traktorer på våra vägar har markant skjutit i höjden på senare år, framför allt det senaste året i och med ett nytt regelverk. De senaste fem åren har antalet A-traktorer ökat med 79 procent enligt siffror från Trafikanalys. Tyvärr har även antalet olyckor med A-traktorer ökat mycket kraftigt. Enligt tidningen Teknikens värld, publicerad den 17 juni 2021 kl. 16.52, har en 27-procentig ökning av olyckor setts över en period mindre än ett år. I dag finns det enligt Transportstyrelsen över 36 000 A-traktorer i landet.

En anledning till den ökade populariteten tros vara en regeländring som gör det enklare att konvertera en vanlig bil till A-traktor. Den 15 juli 2020 tog Transportstyrel­sen bort regeln om att fordonet endast får göra 10 kilometer i timmen på lägsta växeln vid två tredjedelar av ursprungsmotorns maximala varvtal. Det betyder att man inte längre behöver bygga fordonen med dubbla växellådor.

I slutet av 2020 fanns det drygt 33 000 A-traktorer registrerade i Sverige.

Den kraftiga ökningen på mindre än ett år anses bero på det nya regelverk för Atraktorer som trädde i kraft den 15 juli 2020. Sedan det datumet finns det inte längre ett utväxlingskrav, vilket tidigare ledde till komplicerade ombyggnader med dubbla växellådor. Numera kan A-traktorernas framfart begränsas på elektronisk väg, vilket är mycket enklare.

Statistik framtagen av försäkringsbolaget If visar att inte bara antalet A-traktorer har ökat, utan även antalet olyckor med dessa inblandade har ökat kraftigt. Framför allt har antalet personskador skjutit i höjden på senare tid. Från sex personskador under 2019 till en rejäl ökning på 567 procent till 40 under 2020 (alltså det år då reglerna gjordes om). Antalet A-traktorer i trafik ökade mellan 2019 och 2020 med knappt 31 procent. Inte minst i Norrbotten har flera allvarliga olyckor med A-traktorer inblandade det senaste året gett upphov till personskador och till att unga människor fått uppsöka vård för livshotande skador. Tänkbara orsaker till dessa tragiska olyckor kan enligt företrädare för Polismyndigheten vara frånvaron av bälteskrav för traktorer och att det saknas regler för hur många som får sitta i framsätena så länge inte sikten för föraren skyms. Det är angeläget att ökningen av antalet olyckor hejdas och att åtgärder för ökad trafiksäkerhet för A-traktorer snarast vidtas, t ex genom att det införs bälteskrav och tydliggörs att det inte ska färdas fler personer i en A-traktor än det finns bälten till.

 

 

Linda Modig (C)