Motion till riksdagen
2021/22:3926
av Linda Modig och Helena Lindahl (båda C)

Elnätsutbyggnaden i Norrbotten och norra Västerbotten


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att säkerställa kommuners och regioners möjligheter att medverka i långsiktig planering av elnätsinfrastruktur och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Elnätet är en av Sveriges viktigaste infrastrukturer och dess vikt och betydelse kommer att bli än mer central i framtiden då bland annat en omställning till ett fossilfritt samhälle och en ökad digitalisering ger upphov till nya behov och krav. Ett stabilt och välfungerande elnät är en förutsättning för många pågående samhällsförändringar, exempelvis elektrifiering av fordonsflottan, digitalisering och nya industrietableringar.

Sveriges elnätsinfrastruktur är uppbyggd under flera decennier parallellt med kraft­produktionens utbyggnad och samhällets ökande elbehov. Sedan 1990-talet har invester­ingarna i nya elnät, särskilt stamnät, varit relativt begränsade. I och med en ökad elektri­fiering, driven av bland annat en befolkningsökning, urbanisering och nya behov i form av exempelvis dataservrar, har elnätet i vissa lokala och regionala områden blivit en flaskhals och begränsande faktor för företagsetableringar och utveckling.

De senaste åren har ett flertal elintensiva etableringar skett i elområdet SE 1, som utgörs av Norrbotten och norra Västerbotten, och förutsättningarna för en fortsatt utveckling är god. De aktiviteter som sker i SE 1 kan på ett betydande sätt, bidra till en nationell, och i viss mån även internationell, omställning till ett hållbart samhälle. Flera projekt och etableringar pågår i regionen som kan skapa stora värden för Sverige som nation. Dessa är förknippade med stora elbehov och för att realisera potentialen i regionen behöver elnätsinfrastrukturen säkerställas.

Att säkerställa en välfungerande elnätsinfrastruktur i Norrbotten bidrar till målsätt­ningen att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland och kan kopplas till ett flertal av de uppsatta målen inom Agenda 2030, särskilt målsättningarna Hållbar energi för alla, Hållbar industri, innovationer och infrastruktur samt Hållbara städer och sam­hällen. En delmängd i Norrbottens regionala utvecklingsstrategi för att förverkliga de övergripande målsättningarna är att Norrbotten ska bli bättre på att nyttja den kompetens och de unika förutsättningar som finns i regionen. Trygg och säker försörjning av förny­bar energi utgör en vital förutsättning och möjlighet till fortsatt utveckling.

Ett flertal betydelsefulla insatser pågår redan i Norrbotten och norra Västerbotten som på ett betydelsefullt sätt kommer att påverka Sveriges nationella utveckling mot en fossilfri nation. Exempelvis är pilot-/demoanläggningen för Hybrit i stånd att demon­strera ett första steg i vad som kan komma att bli ett paradigmskifte för stålindustrin. Tidigare i värdekedjan står LKAB inför en betydande omställning till fossilfri produk­tion, där en storskalig elektrifiering ligger närmast till hands. Norrbotten och norra Västerbotten har utvecklats till en plats där inslagen av en svensk ny industrialisering får tydliga genomslag med pågående och planerade etableringar av nya typer av industrier och aktörer likaväl som olika former av testverksamheter. Norrbotten har i konkurrens med hela världen lyckat lockat till sig internationella datacenteretableringar och förutsättningarna för att framledes leverera ”gröna data” till omvärlden är goda. Inom en relativt kort tidsperiod har stora delar av näringslivet och basindustrin fattat strategiska beslut som kommer att få betydande effekter för att minimera koldioxid­utsläppen och skapa förutsättningar för näringslivsutveckling regionalt och nationellt.

En stabil och tillförlitlig försörjning av grön el till ett konkurrenskraftigt pris är en viktig konkurrensfördel för såväl Sverige som Norrbotten och förutsätter att både elproduktion och distribution av el sker på ett långsiktigt och hållbart sätt.

Bland projekt inom SE1 som är väl kända och vars planer är långt gångna märks bl a:

Enligt Region Norrbottens och Region Västerbottens elnätsanalys kan ovannämnda projekt/etableringar rendera i ett utökat effektbehov motsvarande cirka 730 MW under topplasttimme till 2028. Då är projekt och etableringar under utveckling vars realisering innefattar större osäkerheter inte inräknade. Konsultbolaget PA Consulting gör bedöm­ningen att det övergripande – betraktat ur ett systemperspektiv på elområdesnivå och utifrån tranmissionsnätets förutsättningar på kort sikt inte finns några betydande begränsningar för ett fortsatt effektuttag i SE 1. Detta gäller dock under förutsättning att regionnätsägarna får vara med och styra vart kommande effektbehov lokaliseras. Det ska i sammanhanget noteras att det redan idag finns ett flertal områden där det utifrån ett regionnätsperspektiv finns begräsningar i elnätet. Om utvecklingen av nya etabler­ingar fortskrider i enlighet med aktuell prognos finns indikationer på att det kan uppstå begränsningar i transmissionsnätet till år 2024 och då primärt längs kusten.

I dagsläget finns ett överskott av elproduktion i Norrbotten och norra Västerbotten (SE 1) motsvarande cirka 3 000 MW. I enlighet med aktuellt underlag och de antagan­den som gjorts angående prognos för kommande ökning av effektbehov i området synes det troligt att detta överskott kommer att minska betydligt. Det är framförallt nya etableringar och större projekt inom näringsliv/industri som förväntas bidra till denna förändringen. Till år 2028 förväntas en ökning av effektbehovet under topplasttimmen motsvarande cirka 2 400 MW. Parallellt med detta antas en utbyggnad av kraftproduk­tion inom primärt vindkraft och vattenkraft positivt bidra till tillgänglig effekt under topplasttimmen. De bör dock noteras att aktuell prognos sträcker sig till 2028. Ett flertal pågående större projekt har en längre tidshorisont än så. Exempelvis innebär en full­skalig implementering av den teknik som utvecklas inom Hybrit sannolikt stora effekt­behov efter 2028. Möjligheterna till exporten via SE 2, Finland och Norge bör korrelera mot denna utveckling för att inte begränsa de mycket goda utvecklingspotentialer som finns i Norrbotten och norra Västerbotten.

Den prognos som är framtagen kring utvecklingen för SE 1 pekar på att det fram­förallt är inom näringslivet som de stora effektbehoven kan förväntas tillkomma. Elanvändningen i Norr- och Västerbotten, särskilt i Norrbotten, utgörs i hög utsträck­ning av industrin. Industrins andel av den totala elanvändningen kommer med stor sannolikhet att öka än mer de närmaste 10 åren. En del av detta är drivet av en generell elektrifiering av verksamheter runt om i Norrbotten och norra Västerbotten. Mycket är dock drivet av enskilda projekt/etableringar med stora eller mycket stora effektbehov. NorthVolt, Hybrit och enskilda datacenter kan statuera exempel för detta. Större elintensiva etableringar är inte unikt för Norrbotten och Västerbotten men med antalet och storleken på dessa projekt/etableringar utmärker sig SE 1 i jämförelser med många andra regioner i Sverige.

Energimarknadsinspektionen lyfter fram införandet av nätutvecklingsplaner som ett led i att förbättra planeringsprocessen och tydliggöra hur analys- och prognosarbete bedrivs. Det poängteras att kommuner och regioner kommer att ges en roll i detta arbete. Oavsett utfall av detta bör kommuner i Norrbotten och norra Västerbotten och regionernas möjligheter att medverka i långsiktig planering av elnätsinfrastruktur förstärkas för att säkerställa att kommunala och regionala utvecklingsplaner beaktas i planering av elnätsinfrastruktur.

 

 

Linda Modig (C)

Helena Lindahl (C)