Motion till riksdagen
2021/22:3914
av Kristina Yngwe (C)

Modernisering av riksdagsarbetet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att skapa bättre förutsättningar för riksdagsarbete och föräldraskap och tillkännager detta för riksdagsstyrelsen.

Motivering

Uppdraget som riksdagsledamot är något vi ledamöter bär med stolthet och tacksamhet. Samtidigt finns det ett stort antal ledamöter med lång resväg till riksdagen som försöker kombinera uppdraget med ett närvarande föräldraskap. De förändrade arbetsformerna till följd av pandemin har skapat bättre förutsättningar för dessa att kombinera riksdags­uppdraget med föräldraskapet. Även om det är välkommet att återgången till normala arbetsformer markerar pandemins slut så ser vi ett behov av att förändra arbetsformerna för att bättre passa en modern riksdag. Riksdagen sammanträder i Stockholm och det är av stor vikt för det demokratiska arbetet att ledamöterna regelbundet sammanträder på plats. Samtidigt utgör arbetet i den egna valkretsen en stor och viktig del av riksdags­uppdraget.

Under pandemin har det visat sig att det finns goda möjligheter till större flexibilitet i arbetsformerna, utan att det demokratiska arbetet blir lidande. I stället oroar vi oss för att det demokratiska arbetet blir lidande genom att svårigheterna att kombinera familjeliv med riksdagsuppdraget i praktiken leder till att föräldrar utanför Stockholmsområdet väljer att avstå från att kandidera till riksdagen. Sveriges riksdag är folkets företrädare, och då måste också människor i alla åldrar, från alla platser och i alla skeden i livet ha likvärdiga förutsättningar att utöva sitt uppdrag.

Vi välkomnar att voteringstiden på torsdagar har tidigarelagts, men för oss med lång resväg gör det tyvärr ofta endast marginell skillnad för möjligheterna att kunna komma hem till barnen i tid för att träffa dem.

Mot denna bakgrund vill vi föreslå att man undersöker möjligheterna att genomföra vissa förändringar i riksdagens arbete.

  1. Vi menar att ambitionen borde vara att planera om arbetet på så sätt att en så kallad Stockholmsvecka kan begränsas till en övernattning. Detta skulle exempelvis kunna ske genom att voteringarna förläggs till tisdagen före gruppmötet, respektive onsdagen. Torsdagens utskottssammanträde skulle kunna ske digifysiskt, det vill säga med möjlighet att närvara både digitalt och fysiskt. Ett alternativ är att tisdagens sammanträde liksom gruppmötena sker digitalt alternativt digifysiskt.
  2. För att kompensera för de kortare Stockholmsveckorna kan riksdagens arbete med fördel förlängas genom att riksdagen öppnar tidigare på hösten. Även juluppehållet skulle kunna förkortas. Dessutom skulle en sådan förändring sannolikt bidra positivt till riksdagens anseende.
  3. Riksdagen bör i större utsträckning informera om riksdagsledamöternas roll och om det viktiga arbete som görs i valkretsen. Alltför många tycks vara av uppfattningen att riksdagsarbetet till största del sker i Stockholm, trots att så inte är fallet. Här tror vi att talmannen och Riksdagsförvaltningen kan bidra med att sprida information och kunskap.

 

 

Kristina Yngwe (C)