Motion till riksdagen
2021/22:3871
av Johan Löfstrand (S)

Färdigställande av nya stambanor


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om nya stambanor för snabbtåg och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det råder idag brist på både kapacitet och tillgänglighet på stambanor. Det är helt enkelt för trångt på våra stambanor. Den sämsta punktligheten är enligt Trafikverkets statistik mellan Stockholm och Malmö följt av StockholmGöteborg. Det påverkar också landets utveckling och landets konkurrenskraft. Det gör det svårt för företag att planera trans­porter till bland annat Göteborgs hamn. Hamnen är Sveriges största hamn och har en helt avgörande betydelse för svenska företag som ska exportera.

Allt fler väljer tåget som transportmedel. Bantrafiken svarade 2019 för 12 procent av resandet. Det regionala resandet har haft den största tillväxten. Framför allt har det resande som anordnas av regionala kollektivtrafikmyndigheter stadigt ökat. Person­transporterna väntas öka med 28 procent mellan 2017 och 2040, enligt Trafikverket. Resandet med tåg förväntas under samma period öka med 53 procent.

Sverigeförhandlingen förhandlade med kommuner om bostadsbyggande i utbyte mot en ny stambana. Det resulterade i avtal om över 100 000 nya bostäder. Närmare en tredjedel eller över 30 000 bostäder berör Östergötland. Det åtagandet visar också vilken betydelse nya stambanor har för regionen och vilken tillväxtpotential det finns i projektet för regionen.

Byggnationen av nya stambanor för snabbtåg avlastar befintliga stambanor. Det möjliggör än mer regional persontrafik. Idag är det näst intill omöjligt att resa med tåg mellan flera av högskole- och universitetsstäderna i södra Sverige och Mellansverige. Genom väl utformade investeringar kan effektiv arbetspendling vidga arbetsmarknads­regioner både i stationsorter och i närområdet.

Det är först när hela systemet är klart som Sverige kan dra den fulla nyttan av den potential som dessa stambanor för med sig. Först då kan Sverige förverkliga tankarna i EU:s vitbok om överflyttning av godstrafik från väg till järnväg på långa avstånd.

Regeringen är tydliga med att de vill färdigställa nya stambanor mellan Stockholm, Göteborg och Malmö. Det välkomnar jag. Jag efterlyser dock en tidsplan för färdig­ställande. Det ger alla goda förutsättningar att planera.

 

 

Johan Löfstrand (S)